2013. 03. 02.

Ha a törvényszék udvarát felveri a gyom



Walter János (1886–1972) piarista teológiai tanár, 1886. február 1-jén született a Komárom megyei Dadon.  Vácott 1903-ban lépett a rendbe, a gimnáziumi tanulmányait Kecskeméten fejezte be. A teológiát 1910-ben a budapesti Tudomány Egyetemen dr. fokozattal végezte. 1908-ban szerzetesi fogadalmaat tett, 1910-ben szentelték papa Vácott. Hittanár és elöljáró, újoncmester. 1928–44 között Rómában a rendfőnök asszisztense, 1945 és 1947 között Tatán a tartományfőnök asszisztense, 1948–tól haláláig, 1972. szept. 6-ig Rómában a rendfőnöki tanács tagja.  Nagy tudású, termékeny író. 1917-től számos lap munkatársa. Tíz nagy munkája jelent meg. Köztük 1924-ben az Egyház és a kultúra című. Ebből idézek válságokkal küzdő világunk számára eligazító gondolatot.
Az állam akkor van rendben, amikor a kardokat rozsda emészti, az ásók meg fényesek; amikor a börtönök ürességtől konganak, a magtárak meg szűkek; mikor az orvosok gyalog járnak, a pékeknek meg kocsira is jut: ami csak úgy valósul meg, ha a törvényszék udvarát felveri a gyom s a templom küszöbét kopottra járják.”
Ez a kínai szállóige, amikor a vallásnak egész társadalmi életünkben igen előkelő helyet biztosít, egyúttal rámutat arra is, hogy aki egy letűnt világ romjaiból új világot akar létrehozni, annak a vallásos életet kell fellendítenie.
Mert a vallás a társadalmi és állami élet alapja, a kötelességteljesítés lendítőkereke.
Csak az Istenbe vetett hit nem engedi meg, hogy valaki megelégedjék a társadalmi szokások és a büntetőtörvénykönyv pontjai közt óvatosan meghúzódó becsületességgel.
Csak a vallás teremt veséig-velőig ható meggyőződést, mert az Isten jelenlétének, mindentudásának és igazságosságának gondolata acélozza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése