2013. 02. 07.

Székely zászló és a tisztességes románok

Az Adevărul országos napilap volt helyettes főszerkesztője, Bogdan Stanciu pedig olyan képet osztott meg saját Facebook-profilján, amelyen Moldva történelmi zászlója leng Neamţ vára felett, amely szintén állami intézmény, a helyi múzeum része.
Stanciu szintén értetlenségének ad hangot, hogy amennyiben ez Neamţ-on normális és elfogadott, miért nem tekintik annak a románok azt, ha Székelyföldön a székely zászlót tűzik ki. Úgy véli, ha a törvény megengedi a moldvaiaknak, hogy regionális zászlót lobogtassanak, akkor nem kellene azt tiltsa a székelyeknek sem.

A magyarok megint jó bűnbakok – írja mai publicisztikájában Sabina Fati a România Liberă napilap online felületén. Most épp arra szolgálnak, hogy a hagyományosan nacionalista érzelmeket felkorbácsoló Szociáldemokrata Párt rájuk terelje a közvélemény figyelmét a gáz drágulásáról, az infláció emelkedéséről, egyes adók megemeléséről.
Sabina Fati is azt bizonyítja, hogy Nyugaton nem tekintik államcsínynek egy régió, de még egy másik állam zászlójának a kitűzését, mi több, Románia más régiójában sem: Gyulafehérváron gond nélkül felhúzzák a Habsburg zászlót, Konstancán sem sérti senki szemét az amerikai zászló a katonai bázison.

HVG - 2013. február 07., csütörtök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése