2013. 02. 07.

Székelyföld mellett szól az első "argyasi székely"

A székelyek iránti szolidaritása jeléül „kitűzte" szerdán a Facebook-oldalára a székely zászlót Lucian Mândruță. A népszerű tévés újságíró bejegyzésében azt írta: nem érti, mi a bajuk a románoknak a székely közösség szimbólumával. Álláspontjának magyar fordítását alább közöljük.

Nu inteleg ce avem cu steagul Tinutului Secuiesc.
Unde te duci in Occident, fiecare provincie are steagul ei istoric, festivalul, marca de branza, libraria si castelul. Toate spun cate ceva despre loc si adauga la bogatia culturala a zonei. De ce n-am avea si noi?
Si, in fond, ce-avem cu maghiarii? Nu e adevarat ca sunt acolo de 1000 de ani minim? Nu e adevarat ca aparau granita? Stie vreun roman in cate batalii au murit maghiarii ca sa apere Transilvania de turci si tatari? Nici unul. Pentru ca nu avem ochi si urechi decat pentru Stefan si Mihai. Pentru ca in manualele noastre nu exista eroii altor neamuri, cu care, intamplator, impartim o istorie care ar merita sa ajunga la pace, in sfarsit.
Eu cred ca scandalul cu steagul Tinutului Secuiesc nu face decat sa dea apa la moara teoriei extremei drepte unguresti ca romanii-s primitivi si sa ajute nationalismul abject de ambele parti.
El foloseste celor care acum ar trebui sa porneasca economia si care n-au alta solutie decat sa reporneasca ura.
Tocmai de aceea il arborez aici. Dragi maghiari, pentru ca sunteti cetateni romani, ca si mine, simbolurile voastre istorice sunt si ale mele. Nu se poate sa ne mandrim cu Castelul Bran, construit de teutoni si nu de nea' Ion si sa nu tragem nici o concluzie logica de aici.
Azi sunt si eu secui. Primul din Arges!
„Nem értem, mi bajunk a Székelyföld zászlójával.
Nyugaton bármerre jársz, mindegyik vidéknek megvan a történelmi zászlaja, fesztiválja, sajtfélesége, könyvesboltja és kastélya. Ezek mind elmondanak valamit arról a helyről, és hozzáadnak valamit az övezet kultúrkincséhez. Miért ne lehetne ez így nálunk is?
Végül is, mi bajunk a magyarokkal? Nem igaz, hogy legalább ezer éve itt vannak? Nem igaz, hogy védték a határt? Tudják a román emberek, hogy hány csatában haltak meg magyarok, hogy megvédjék Erdélyt a töröktől és a tatártól? Nem tudják. Mert nincs szemünk és fülünk, csak Ştefan és Mihai számára. Mivel a mi tankönyveink szerint más nemzeteknek nincsenek hőseik, azoknak a népeknek sem, amelyekkel történetesen ugyanazon a történelmen osztozunk, amely megérdemelné, hogy megbékéléssel érjen véget.
Én azt hiszem, hogy a botrány a székely zászló körül annak a szélsőjobbos magyar elméletnek hajtja a malmára a vizet, miszerint a románok primitívek, és az undorító nacionalizmust támogatja mindkét oldalon. Azoknak használ, akiknek most be kellene indítaniuk a gazdaságot, és akiknek nincs más megoldásuk, mint újraszítani a gyűlöletet.
Éppen ezért kitűzöm ide a székely zászlót. Kedves magyarok, mivel román állampolgárok vagytok, akárcsak én, történelmi jelképeitek az enyéim is. Nem büszkélkedhetünk a törcsvári kastéllyal, amelyet a teutonok építettek (nem pedig a nea' Ionok), anélkül, hogy ebből levonnánk a következtetést.
Ma én is székely vagyok. Az első argeși székely!"

Lucian Mândruță tavaly december elsején azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a román nemzeti ünnepen arról írt: Románia csak a kisebbségben élő nemzeti közösségekkel együtt teljes ország

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése