2015. 01. 09.

Egy elrontott életet is értelmessé tehetünk



Felemelkedhetünk! Mindenki életében nagyon fontos dátum a születésnap, a keresztelés, elsőáldozás, bérmálás, házasság, stb. A család ilyenkor fényképet készít. A plébániától pedig emlékképet kapunk. Keresztelési emlékképeinken ez olvasható: „A keresztség szentségében – Krisztus teremtő szavai által –, a szentháromságos Isten önmagát adja az embernek. Az Istenember életét, a kegyelmet magként kapjuk meg. A kegyelmi élet – szentségi folyamat, állandó kibontakozás, Isten népének zarándoklása a földön addig, amikor önmagunkat minden fenntartás nélkül neki ajándékozzuk.” A megkeresztelt neve, ideje, helye, szülei és keresztszülei mellett a keresztelő pap neve is fel van tüntetve. Valóságos dokumentum. Vajon mindezeket a növekvő gyermekkel megismertetik-e a szülők? Elraktározza-e emlékezetében, hogy a keresztségben újjá született, Isten gyermeke lett? Vajon mi lenne a legszebb keresztelési bizonyítvány? 
Egy ilyet tudok, és az Jézusé, amit a Jordán folyónál a Szentlélek és a mennyei Atya festette róla: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik.” (Mk 1,7-11)  
Emellett amolyan pislákoló mécses és megroppant nádszál vagyunk, de hála Jézusnak, hogy minket a keresztségben a mennyei Atya fogadott gyermekeivé tett. Hogy milyen keresztények vagyunk és egykor Jézus övéire fog-e ismerni az tőlünk függ? És az is, hogy a mennyei Atya rólunk milyen bizonyítványt fog kiállítani. 
A szentéletre törekvés szándékával még egy elrontott életet is értelmessé tehetünk visszamenő hatállyal. E fontos információ olyan, mint Jézus megkeresztelkedése, amely kozmikussá tágítja keresztény hitünket. Izajás próféta könyvének beteljesedése a mai olvasmány, amelyet úgy tekinthetjük, mint az Atya szózatának bővebb kifejtését Jézus megkeresztelkedésekor és színeváltozásakor. „Íme az én szolgám, akiben kedvem telik. (Iz 42, 1-4. 6-7) Ezzel elérkezett az idő, mikor a Messiás minden néphez szóló megbízatását elkezdheti. Mivel a Lelket bírja, igazságot hoz, szabadítást a lelki raboknak, így a teremtő Lélektől a teremtett lélekig minden mozzanat isteni üggyé emelkedik. Üdvözítő jelenléte minden teremtményre kiárad és az egyetemes üdvrend részévé válhat. 

Jézus velünk való léte egyet jelent Isten velünk való elkötelezettségével is (ApCsel 10, 34-38). A belénk kiárasztott Szentlelke az egész teremtett világ minden résztvevőjében nyomot hagy. A megváltás műve nemcsak az ember Isten, hanem ember-ember, ember és teremtett világ kapcsolataira is érvényes. Vajon tapasztalható-e, hogy életünk minden területére Isten kegyelme árad? Nem szorítjuk-e be Istenkapcsolatunkat a magánszférába? Urunk megkeresztelkedése és a mi keresztségünk Isten és a Lélek jelenlétét állítja középpontba, ezért nincs olyan teremtmény és nem létezik olyan viszony, amely kikerülhetne az ő fennhatósága alól. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése