2013. 03. 04.

Az egész világ tyúktojást eszik...


Henry Ford 1863. július 30-án született Michigan államban. Hat gyermekes család elsőszülöttje családi farmon élt. Tanult és a farmon dolgozott. 12 éves korában kis kovácsműhelyt, a saját maga által felszerelt kis gépműhelyt hozott létre, ahol 15 éves korában elkészítette első gőzgépét. Detroit városában három évig gépésztanoncként dolgozott, majd visszatért Dearbornba és gépészkedett. 1888-ban feleségül vette Clara Bryantet. Családja megélhetését egy fűrészmalom működtetésével biztosította. Ford 1891-ben a detroiti Edison I. Comp. mérnöke, két évvel később főmérnökke let. Jó fizetése biztosította számára, hogy a belsőégésű motorokkal kísérletezzen.
Ennek csúcspontja 1896-ban, az első önjáró jármű, a Quadricycle elkészítése volt. Az első Ford motort négy biciklikerékkel ellátott vázra szerelte, s ez lett az első Ford autó.
1898-ban önálló lett, megszervezte a Detroit Automobile Companyt. A cég csődbe ment. Ő különböző versenyautókat kezdett tervezni és építeni. 1901. október 10-én a híres Sweepstakes versenyautójával legyőzte az amerikai bajnokot, Alexander Wintont. Ettől kezdve az amerikai autógyártás első embere lett. 1947-ben hunyt el. 
Mondásai:
 A kacsák csendben rakják le a tojásaikat, a tyúkok kotkodácsolnak, mint az eszeveszett. És mi a következmény? Az egész világ tyúktojást eszik.”

Ha befektetsz egy dollárt, arra használd a másikat, hogy mindenki tudomást szerezzen róla.”
 Zárjátok börtönbe az ötven leggazdagabb bankárt, és nem lesz háború többet a földön.”
Ezeknek a pénzembereknek egyetlen célja a világuralom megszerzése kifejezhetetlen adósságok létrehozatala által.”
Ha az emberek igazán ismernék az eljárást, melynek révén a pénzt létrehozzák, a rendszer nem tartana ki 24 óránál tovább.”

Ha a pénztől reméled függetlenséged, akkor soha nem fogod megkapni. Az egyetlen igazi biztonságot, amit egy ember elérhet az életben, a felhalmozott tudás, tapasztalat és képesség jelenti.”

Amikor úgy tűnik, hogy minden ellened van, emlékezz rá, hogy a repülő is a széllel szemben száll fel, nem vele együtt.”

A vezetőknek szóló mondásai: 
„Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.”

„Többet tenni a világért, mint amennyit a világ tesz érted - ez siker.”

„A legtöbb ember több időt és energiát fordít arra, hogy kerülgesse a problémákat, mint arra, hogy megragadja és megoldja őket.”

„Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról.”

Kapcsolódó félperces:
Ha a törvényszék udvarát felveri a gyom 
A barátság próbaköve 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése