2017. 08. 14.

Az elődök példája



Az ember amióta kimerészkedett a nagy vizekre, attól kezdve még jobban kapaszkodott az Istenbe. A legegyszerűbb módja, formája az imádság. Az Itáliai-félsziget lakói szerint, aki nem tud imádkozni, menjen a tengerre: Qui nescit orare, vadat ad mare! Napjaink légiutasai is hasonlót mondhatnak. 
Tamási Áron, Ábel Amerikában c. regényében örökítette meg – a 20. század eleji székely kivándorlás kapcsán – a hit eme aktusát. Érdekes jelenet, amikor Ábel a tengeri betegségből lábadozik, s próbálja szólásra bírni a maródi és szűkszavú orosz zsidó kereskedőt, aki azelőtt csak hencegett. Ezt kérdezte tőle: - Maga hisz-e az Istenben?
- Most igen! – felelte.
- Hát maga? – kérdezett vissza a kerekedő.
- Szárazon és vízen! – felelte Ábel.
Isten ismeri félelmeinket és segítségünkre jön, ha hívjuk akár szárazon, akár vízen. A zsoltáros is ezt hirdeti: „Közel az Úr, azokhoz, akik segítségül hívják.” Segítségét azok tapasztalják meg, akik töretlen hittel bíznak benne és szavára mernek cselekedni. 
Augusztus 5-én ilyen erős hitű emberekre emlékeztünk: Kapisztrán Szent Jánosra, Hunyadi Jánosra, Szilágyi Mihályra és társaira. 1456. július 4-22. között Nándorfehérvárnál vezetésük alatt a tizenötezer keresztény katona hittel helytállt, és diadalmaskodott Konstantinápoly elfoglalója, II. Mehmed szultán vezette százötvenezres török hadsereg fölött. 
A katalán származású pápa, III. Kallixtusz pedig a kereszténység bátor védőinek szép emléket állított a déli harangszóval és Urunk színeváltozása ünneppel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése