2017. 08. 18.

A korona küldő pápa



II. Szilveszter pápa - Aurillac-i Gerbert, Saint-Simon faluban, Aurillac-tól 7 km-re született, a franciaországi Auvergne tartományban. Az aurillaci bencés kolostorban nevelkedett, majd Spanyolországban matematikát és természet-tudományokat tanult. Természettudományi jártasságáért varázslónak is tartották. Kora legműveltebb polihisztora, akinek tudását XIII. János pápa és I. Ottó császár is megcsodálta. Híressé tette a reimsi székesegyházi iskolát, bevezette az abakuszt, az ingaórát és az arab számok használatát, ami leegyszerűsítette a számtani műveleteket. Hidraulikus emelőszerkezetet tervezett. A trivium után bevezette a quadriviumot. Szeretett tanítani, de őmaga is szüntelenül tanult. Propagálta az orgona használatát. Ő nevelte II. Ottó császárt. Közben bobbiói bencés apát, érseki titkár lett, és diplomata feladatokat lát el. Végül III. Ottó szolgálatába állott. Ekkor V. Gergely pápa ravennai érsekké nevezte ki. A pápa halála után a császár emelte pápaságra 999. április 2-án. 
A császárral együttműködve hagyta jóvá a gnieznói érsekség és a lengyel püspökségek alapítását. Ő küldte István királynak a koronát és az apostoli vexillumot; megerősítette székén 1000-ben Domonkos esztergomi érseket és a többi magyar püspököt.
II. Szilveszter pápa politikai ideálja egy egységes keresztény hitű, soknyelvű és kulturálisan sokszínű országok Európája. Vallotta: lehetséges egy olyan egyetemes európai birodalom megteremtése, amelynek alapja a keresztény hit és ez létrehozza a békét, majd pedig megvalósítja azt a társadalmi és kulturális előrehaladást és igazságot, amelyet a szeretet és a szociális gondoskodás koronáz meg.

A bencés pápa eszménye, Szent István király Intelmek Imre herceghez c. művében is testet öltött, mely szerint olyan keresztény magyar királyságot kell fenntartani és megőrizni, amely szerves része a Corpus Christinek, s amely a belső harmónián alapul. Egy olyan multikulturális királyság, amely felhasználja ugyan a régit, ám egyúttal újat is teremt, ezáltal nem csupán egy nyelven és egyetlen kulturális hagyományon nyugszik.

II. Szilveszter pápa 1003. május 12-én hunyt el. A római San Giovanni in Laterano bazilika jobb oldali második pillérénél nyugszik. Fölötte egy márvány dombormű van két jelenettel: a felső részen a Magyarok Nagyasszonya előtt hódolatát kifejező Szent István és Szent László király látható, alatta pedig az a jelenet, amikor a pápa átadja a Szent Istvánnak szánt királyi koronát az Asztrik apát vezette magyaroknak.

A szöveg emelkedett hangon dicséri a pápát: „A franciának született Gerbert... a Világ Legfőbb Pásztora lett. Ő és III. Ottó császár... ketten ragyogták be a kort bölcsességük fényével, a század ujjongott, a bűn megsemmisült.... Míg érte jött a halál, a világ félelembe dermedt, eltűnt a béke, a győzelmes Egyház megingott, nyugalma véget ért.”

1909-ben Fraknói Vilmos érsek a márvány domborművel állított emléket a korona küldő pápának, aki nagyra értékelte a magyarokat. A dombormű Damkó József alkotása.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése