2016. 09. 10.

Mitől lesz Európa Európa?



A humanizmus, a felvilágosodás, az iparosodás, és végül a modern technika megjelenése az embert olyan individuummá formálta, amely azzal áltathatta magát, hogy a saját lábán is meg tud állni. Létrejött egy pszeudovilág, amelyben nemcsak az embert szolgálják ki a technikai eszközök, hanem az ember maga is géppé válik. 
 Kránitz Mihály teológus rámutat, hogy „az Isten-felejtés korszaka, a kicsinyke jólét ideje az embert látszólag naggyá tette, mégis meg kell tapasztalnia törékenységét, és rászorultságát az Élet Urának segítségére, mert Európának nemcsak gazdaságra, hanem lélekre is szüksége van.”
Európa a 20. században két részre szakadt és egymással szemben állt. 
1950. május 9-én Isten Szolgája Robert Schuman, francia külügyminiszter nyilatkozatot tett közzé egy közösség létrehozására Nyugat-Európában, a béke szolgálatára. A schumani kezdeményezés és más keresztény államfők hasonló elgondolása alapján 1957. március 25-én aláírták az Európai Unió alapjait meghatározó Római Szerződést, amely új korszakot nyitott Európa történelmében. Ezzel egyrészt megtörtént a nyugat európai nemzetek összefogása, és elindult az Európai Unió. Ez a lendület fejlődött tovább és a jóakaratú emberek és nem utolsósorban a római katolikus Egyház kiállása az emberi jogok és a szabadság mellett 1989-re megszüntette Kelet és Nyugat Európa szembenállását. 
A kibontakozó Európai Uniónak tagjai vagyunk. Csak már a liberálisok és a pénzimádók vették át a vezetést és próbálnak parancsolni.
Nekünk határozottan vállalnunk kell az alapító atyák: Schuman, de Gasperi, Adenauer eredeti szándékát, a keresztény alapokon épülő új Európát. azt amit a Visegrádi 4-ek felvállalnak, amit Orbán Viktor zászlójára tűzött. 
Jövőnk a Krisztusnak mondandó válaszunktól függ. 
Ki tudjuk-e mondani: Jézusom, bízom benned!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése