2016. 06. 23.

Európa építői



Szent Kolumbán (530-615) Írországban született. Szerzetes lett, majd Angliában és Galliában hirdette az igét. Különböző helyekre küldték, így jutott el a bajorokhoz, akiket megtérített. Onnan Itáliába ment, Genova és Piacenza közötti Bobbióban talált alkalmas helyet kolostor alapításához. Egy kis település mellett, a Szent Péter tiszteletére emelt kis templomhoz kapcsolódóan épült föl az a kolostor, amely második Monte Cassinóvá fejlődött az idők folyamán. S nemcsak a szerzetesség, hanem a kultúra melegágya és mentsvára is lett századokon át. 
Bobbióban máig él a legenda, amely szerint a kolostor építésekor egy pár ökörrel nagy gerendát vontatott kifelé az erdőből. Egyszer csak rájuk rontott egy hatalmas medve, és az egyik ökröt leütötte, majd fölfalta. Kolumbán akkor megparancsolta a medvének, hogy álljon be az ökör helyére – és a vadállat engedelmeskedett. Attól fogva engedelmes háziállatként segített mindenben a kolostor lakóinak. 
A legenda tanulsága, hogy szenvedélyeinket, ösztönös erőinket nem kiírtani kell, hanem hasonló módon a jó szolgálatába kell állítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése