2016. 04. 15.

Erdély legszeretettebb embere - szoboravatás Csíkszeredában



„Itt járt közöttünk a Jóság és Igazság szépséges lelke” - 1949. május 15-én írták e sorokat, amikor Csíkszeredában 410 fiatalnak, május 16-án Zsögödben 106 személynek osztotta ki Márton Áron püspök a Szentlélek szentségét.
2016. május 15-én, piros pünkösd napján Csíkszereda Szent Kereszt templománál 11 órai kezdettel Exc. Dr. Jakubinyi György érsek és Msgr. Tamás József püspök a keresztény nagykorúság szentségében részesíti felkészült ifjainkat. A szentmise után együtt vonulunk szeretett városunk főterére, magyarországi és hazai méltóságok kíséretében, hogy 13 órakor felavassuk a Márton Áron-szoborcsoportot. Ezzel a főtérnek ő lesz a „gazdája”, hiszen az általa is annyira szeretett és féltett intézmények határolják körül: a Nagy István Művészeti Líceum, a Művészetek Háza, a Sapientia EMTE, a Megyeháza, a hívek panelházai és a város főtere, ahol e naptól bronzba öntött alakja figyelmeztet népünk iránti felelősségünkre. Pünkösd napjától az ő alakja lesz az etalon és kiindulópont. A Márton Áron-szoborcsoport tanúja lesz a húsvéti ételszentelésnek, onnan indul el az Ezer Székely Lányok Napja, körülötte zajlanak majd a Város- és Megye Napok, továbbá a Székely Termékek Vására is. 
Az itt felhangzó nemzeti imánkra és a székely himnuszra válaszolni fogja: „De Erdélyt nem a r. hadsereg és nem az Antant, hanem a termékeny román anyák vették el és a meddő magyar anyák veszítették el.” 
A politikumnak is szól: „Kisebbségi sorsban a középszerűek rászabadítása a vezető helyekre nemzeti veszedelmet jelent.”
Márton Áron alakja mindnyájunkat figyelmeztet: „Minden nép annyit ér, amennyi értéket saját magából ki tud termelni. S addig él, amíg  életét saját erejével tudja táplálni. ... Isten segítségén és két marokra fogott akaratunkon kívül más erők nem állnak rendelkezésünkre. De ezzel mindent megtehetünk, ha becsületes összefogással munkába állunk.”
A becsületes összefogás eredménye a Márton Áron-szoborcsoport. A szobor állítást még 2005-ben a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánián működő Márton Áron Katolikus Férfiak Szövetsége Egyesület kezdeményezte a következő indoklással: „Nem önálló szoborról, hanem szoborcsoportról lenne szó. A szoborcsoport fő alakját Márton Áron személye képezné, aki a kommunizmus idején az igazság őrének, az Egyház és a nép iránti hűségnek, szeretetnek a megtestesítője volt. Szeretnénk, ha az ő alakja visszatükrözné ezt a lelkületét és visszatükrözné főpapi voltát (főpapi süvegben és pásztorbottal). Mivel az Egyeskő lábánál elterülő völgyben található Csíkszentdomokos ahonnan származik, a táj is visszatükröződhetne abban a háttérben, amely övezné alakját. Szeretnénk, ha Főegyházmegyénk 10 vértanú papjának portréja is (akik életüket vesztették a diktatúra idején) megjelenne valamilyen elhelyezésben. A szoborcsoport többi alakja között szerepeljen a püspök előtt álló bérmálkozó fiú és lány, mögöttük a bérmaszülővel – székely és csángó népviseletben.” 
Ezt az elgondolást karolta fel Csíkszereda Önkormányzata. E gondolatból inspirálódott Sárpátki Zoltán szobrászművész, kinek alkotását, bronzból való kiöntését a Kecskeméten élő Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrász vállalta. Az önkormányzat hozzáállását, valamint a Katolikus Férfiszövetséget a szoborcsoport elkészítésében az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány támogatta.

Darvas-Kozma József

- folytatjuk -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése