2015. 12. 31.

B.Ú.É.K.! - 2016




Dicsértessék a Jézus Krisztus! Katolikus köszönésünk ünnepének is mondhatjuk Újév napját.
Klopstock Frigyes (+1803) a német líra felvirágoztatója, a Messiás szerzője, protestáns ember volt. Svájcba utazott. A katolikus vidéken mindenki „Dicsértessék a Jézus Krisztus”-sal köszöntötte. Nem tudta, mit válaszoljon, de amikor megmondták neki, hogy a válasz: „Mindörökké! Ámen.” – így kiáltott fel: „Ez olyan természetes válasz, hogy ezt bizony kitalálhattam volna.”
A Székelyföldön még gyakori köszöntés ez, ne hagyjuk kiveszni. Kezdjük ezt az évet Jézus nevével, ezzel az elhatározással, hogy mindent Jézussal teszünk, aki értünk emberekért és a mi üdvösségünkért leszállott a mennyből, megtestesült a Szentlélek erejéből Szűz Máriától és emberré lett.”
Krisztusban kedves testvérek!
Az új év első napja az Isten Fia, Jézus neve ünnepe, és Szűz Mária Isten Anyja ünnepe. Ők állnak az újszövetség és a Magyar Királyság kezdetén. Szent István minket Jézusnak adott és a Nagyboldogasszonyra bízott végrendeletében. Az égi Anya oltalmában így tudtunk megmaradni ezer éven át: „kinek öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból korona.” (Jel 12,1)
Paul Levy, a katolikussá lett zsidó ember ajánlatára előbb, 1955-ben az Európa Tanács, majd 1986. május 26-tól a tizenkét csillagos zászló az Európai Unió hivatalos jele lett. E zászló 2007. január 1-jétől már a miénk is, az erdélyi magyaroké. A kék mezőbe, a csillagok közé mi, Szent István-gyermekei és EU-s tagok kell, hogy belerajzoljuk erényes életünkkel hitünket, örökös Királynőnk, Szűz Mária gyönyörű alakját. Ez a kiválasztottságunk és küldetésünk a világban. Erre a feladatra kötelez bennünket Szent Imre (1007-1031) és Szent Erzsébet (1207-1231), akiknek születése ezredik és nyolcszázadik évfordulóján történt az EU-ba lépés.
A múlt század elejétől,  különösen a "nagyhatalmak" egyoldalú és igazságtalan diktátumok óta szenvedünk. De van igazság a világban, éspedig az, hogy az Úristen nem feledkezik meg rólunk. Nem kímél meg a kínlódástól, aggodalomtól, erőfeszítéstől, de velünk van, erőt ad és felemel. Igaz, egészen más módon, mint ahogy azt mi egyedül-üdvözítő lehetőségként gondolnánk. Szabadításának kerete az Európai Unió, amennyiben ennek értékrendje Krisztus-i és Szent István-i. Éppen ezért ragaszkodjunk Jézus Krisztushoz és édesanyjához, a Magyarok Nagyasszonyához.

A 60-as években a  csomafalvi káplán (Barabás József) Borzontra járt misézni, mert a szekuritáte letartoztatta és bebörtönözte a gyergyóalfalvi plébánost. A káplán motorkerékpárral járt Borzontra. A misét követően a hívek valamelyike ha megkérte, ő szívesen bevitte Alfalu központjába. Akkoriban még töltött út volt, de azon is igyekezett megmutatni, hogy mire képes a motorkerékpár. Egyik alkalommal idősebb néni kérte arra, hogy vigye be a falu központjába. Kuporodjék fel – válaszolta. A néni fel is ült, s mivel a fogantyút nem ismerte, nem fogódzott meg, viszont a papot sem merte átkarolni. A rázós úton, a két falu határában a néni észrevétlenül lepottyant a motorkerékpárról. A központban hiába állt meg a káplán, mert nem volt, aki leszálljon. Ekkor tüstént visszafordult, hogy nézze meg, mi is történt az utasával. A két falu közti határban gyalogolt a néni, aki így fogadta a visszatért káplánt: Jaj, tisztelendő úr, úgy leestem, hogy azt se tudtam mondani: Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Testvéreim, kapaszkodjunk a Szűzanyába, hogy alólunk se fusson ki a 2016-os esztendő, hogy Jézus Krisztus szeretetében megmaradva, elérjük üdvösségünket.
Kívánom, hogy a Szentlélek éltesse szívünk lángolását, hogy reményünk ki ne hunyjon soha. Az EU-s zászló üzenete erősítsen hivatásunkban, és tündököljön arcunkon, hogy a mennyei Atya gyermekei vagyunk.
Áldott, boldog Újévet kívánok. Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Isten, áldd meg a magyart! 
 sok-sok gyerekkel, ha lehet ne migránssal.



Lukács Ernő szekszárdi gazda, aki 45 éve hűséges feleségéhez, 20 gyereke van, albérletből költözött tanyára, ahol valóságos munkával gazdagodott meg.

B. Ú. É. K.! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése