2015. 11. 03.

Krisztus világa, 2015. november - Szemle



1951 nyarán sok székelyföldi férfit letartóztattak és a brassói börtönbe hurcoltak, köztük a futásfalvi Márton fivéreket, Benedeket és Endrét. Onnan a brassói vasútállomás rabszállító vagonjába terelték és Bukarestbe szállították. Köztük volt Márton Áron püspök is, kezén “amerikai bilincs”, ezért nem tudta mozgatni. A Márton fivérek megismerték a kegyelmes urat és segítségére siettek. Tarisznyájukból előkerült a kenyér, a paradicsom és a püspök urat megetették. Nem tudom mióta nem ettem zöldséget” - mondta a püspök. Öt év múlva Futásfalvára érkezett a püspök bérmálni. A templomi fogadáson az egyházközség gondnoka, Márton Benedek köszöntötte a főpásztort. A szentmise után a püspök úr egy ajánlással ellátott imakönyvet ajándékozott a gondnoknak. A plébános kíváncsian megkérdezte: - Kegyelmes úr, honnan ismeri a gondnok urat? A püspök úr szelíden válaszolt: Egyszer egy nagy kiránduláson vettünk részt, szükségben voltam és ő segített rajtam.”… Isten ajándéka, hogy útitársunknak vallhatjuk a szenteket földi zarándoklásunk idején is – olvassuk a 2. oldalon.
Vigasztalásodra – A novemberi harang hív. Különleges erővel szól és felszólít minket: „Emlékezzél meg a halottakról!” – Kovács József kispap gondolatai a 3. oldalon.
Dom Lou – Kelet és Nyugat határán, a kínai származású konfuciánus, megtérését mutatja be Molnár Annamária (4. o.).
A lélek útikalauza – Ha  szabadidő áll rendelkezésünkre, használható a saját magunkhoz való utazásra is – írja Matthias Mühl, tolmácsolta Bács Béla János az 5. oldalon.
Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei 1. – mutatkoznak be a Szerzetesek Erdélyben rovatban. Október 17-én Árkoson tartott jubileumi szentmisén megáldották a most épült kolostort és kápolnát. A nővérek életéről és tevékenységéről többet tudunk meg Francesca nővér által a 6–7. oldalon.
Játékos ismerkedés szentekkel – címen a szabolcsi zsinattal, Szent Kolumbán apáttal, Boldog Rupert Mayerrel és egy francia püspökkel kapcsolatban törhetjük fejünket Vitos Antal jóvoltából (7. old.).
Visszaemlékezés egy látogatásra 2. – Hirsch doktor, feleségével, Filep Judittal aktív résztvevője volt a két világháború közötti évek csíkszeredai kulturális életének. doktoréknál való látogatásáról és csíkszeredai sátorozásáról olvashatunk Hirschné Emlékirataiból, amely kéziratban maradt unokahúgára, ebből idézünk egy újabb részletet, a világhírű szegedi professzor, Szent-Györgyi Albert Hirschéknél való látogatásáról. (8-9. o.)
Jeles napok novemberben – A magyar tudomány napjáról, a magyar nyelv napjáról, a nők elleni erőszak világnapjáról készített összeállítást Sárközi Sándor piarista (10-11. oldal)
Szórványközösség és papja – az új alapokon – munkahelyi kínálat által – létrejött maroskeresztúri plébániával ismerkedhetünk meg. Továbbá a szórványban dolgozó pap egyházi és népi jellegű tevékenységével. Az öntudatos pap tudja, hogy a szórvány nem olyan csatatér, ahol vereséget kell szenvednie, hanem Krisztussal mindig győzhet. Munkája szerteágazó és sokszínű.  A végkövetkeztetés: a szórványok akkor fejlődtek, amikor a szolgáló pap fáradozásában Krisztus szeretetét megérezték a hívek – írja Darvas-Kozma József (11. old.).
Admissio Gyulafehérváron – 12 kispap beöltözéséről, az ünnepi szentmiséről Kelemen Arnold III. éves kispap, és a Márton Áron konferencia, amelyet Budapesten a Parlamentben tartottak szeptember 26-án, Ferencz Kornélia tudósít a 12. oldalon. 
Pontozás! Lelki ápolás? – címen Bakó Mária Hajnalka számol be egy kórház akkreditálásának körülményeiről. Ha elolvassuk a cikket, akkor bennünk is összeáll az akkreditálás képe. (13. o.) A szárnyas királyfi népmesét és a novemberi feladatokat Katóca állította össze. A Keresztrejtvényben – József Attila sorai rejtőznek. Közben megismerhetjük a hűséges megfejtőket és a nyertest. (1415. o.)  
Közeleg az emberfia – Dsida Jenő verse (16. oldal).

Itt lapozhatod = http://issuu.com/balazstunde/docs/novemberissu 

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése