2015. 10. 03.

Krisztus világa, 2015. október - Szemle



Oremus – Imádkozzunk! - Napjainkban sok baj éri nemzetünket, és majdnem annyi támadás. Éppen ezért kapaszkodjunk rózsafüzérrel a Szűzanyába. ... Szemünk láttára számtalanszor beigazolódott, amit XII. Piusz pápa mondott: „Nagy a hatalma annak a hadseregnek, amelyik a kard helyett a rózsafüzért tartja kezében.” 1456-ban Nándorfehérvárnál, 1571-ben Lepantónál, 1683-ban Bécsnél, 1686-ban Budán szabadított meg az ellenségtől. 1955-ben eltávolította az oroszokat a katolikus Ausztriából. 1960-ban véget vetett a szovjet atomfegyverkezésnek. 1962-ben megakadályozta, hogy Brazília kommunista kézre jusson. 1986-ban békésen bukott meg a fülöp-szigeti Marcos-diktatúra, 1989-ben a román diktatúra, 1991-ben a szovjet kommunizmus. 2003-ban felépült a csíkszeredai Millenniumi templom. A már egy éve tartó, Európát elárasztó migránsokért és miattuk, ha szívből imádkozzuk a rózsafüzért, akkor a Szűzanya bizonyára megmutatja, hogy ő mindnyájunk édesanyja. (2. o.)
Kitartás Nyomatékosítsuk, fedezzük fel újra embervoltunkat és emberi kapcsolatainkat, hogy ezáltal jobbak és szentebbek lehessünk. Hosszútávon tervezni és kitartani akkor, amikor mindent hamar akar a világ, veszélyes, mert elveszítjük igazi önmagunkat. Azért, hogy ez ne így legyen megkapjuk a megoldást András István teológia tanártól a 3. oldalon.
Daniel-Rops – küzdelmes lelkű, vívódva gondolkodó író, történész, a Francia Akadémia tagja életét ismerve megvéd bennünket a nihilizmus kísértésétől” – írja Molnár Annamária (4. o.).
Szent Lukács evangélista életútját ismerteti Popesc Mihăiţă teológiai hallgató. Lukács tudta, hogy ki az igazság – olvassuk az 5. oldalon.
Önálló lett a Kis Szent Teréz karmelita kolostor – A fa meggyökerezéséhez és növekedéséhez idő kell. Így van ez a marosszentgyörgyi Kis Szent Teréz Karmel életében is. A jó Isten után a magyarszéki anyakolostornak és dr. Jakubinyi György érsek atyának köszönhetjük, hogy megépíttette kolostorunkat és atyai szeretettel gondoskodik rólunk – írja Jozefa Terézia karmelita nővér. 2005. február 11-én tették le a kolostor alapkövét és f. év szeptember 8-án vált kánonjogilag önállóvá. A Szűzanya születése napján püspökök, papok, hívek és szerzetesek álma valósult meg. Épp 396 évvel ezelőtt e nap volt Erdély eddig egyetlen szentté avatottjának égi születésnapja – tudjuk meg a 7–8. oldalon.
Visszaemlékezés egy látogatásra 1. – Szent-Györgyi Albert későbbi Nobel-díjas tudós Hirsch doktoréknál való látogatásáról és csíkszeredai sátorozásáról olvashatunk Hirsch Hugóné Emlékirataiból, kézirat, részlet. (8-9. o.)
Jeles napok októberben Az állatok világnapja, az aradi vértanúk, a hospice ellátás, a fehér bot, a kenyér világnapja után az 1956-os forradalom ünnepéről készített összeállítást Sárközi Sándor piarista. Játékos ismerkedés a szentekkel  – részben a zoborhegyi remetékről, VI. Pius pápáról, Avilai Szent Terézről és a lefejezett 13 éves görög királylánnyal kapcsolatban törhetjük a fejünket. (10-11. oldal)
Bagatell(nek tűnő) – gyermekkor, ez az időszak az ember életében, amikor képes korlátok nélkül álmodni, sokszor álmodozni. Az álmok esélye az életben, hm... rádöbbenünk arra, hogy a célért küzdeni kell. Az ifjúnak érdemes kérdezni, szeretni, hogy ne csak naiv álmodozó, ne csak kérdés legyen, hanem válasz is – írja Trombitás Mária az ifi oldalon. (12. o.)
Az aranyparázs - népmese a gyermekoldalon, Katóca versenyre is hívja a gyerekeket, feladatot ad kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt (12-13. o.). 
Az iskolában – derűs oldal a továbbtanulókról, a rendőrről, gyerekről és férfiakról szól (14. o.) A Keresztrejtvényben – egy zsoltárverset találunk. Közben megismerhetjük a hűséges megfejtőket és a nyertest. (15. o.)  
Felemás őszi ének – Kányádi Sándor verse.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése