2015. 10. 31.

Halálos Halloween Bukarestben – 27 halott és több száz sebesült

Döbbenetes tragédia történt péntek este Bukarestben: a román főváros negyedik kerületében lévő Club Colectiv nevű szórakozóhelyen előbb tűzeső hullt az ott szórakozó fiatalokra, akik közül sokan megégtek, majd a kialakult pánikszerű menekülés során sokakat halálra tapostak.

A szórakozóhely Facebook-profilja szerint péntek estére az egyik legtermékenyebb román metálzenekar, a Goodbye To Gravity ingyenes lemezbemutató-koncertjére várták a fiatalokat. A Mantras of War albumot bemutató eseményt ezekkel a szavakkal harangozták be a közösségi oldalon: „A koncerten testre szabott fényjáték lesz különleges pirotechnikai elemekkel és díszletekkel, hogy megteremtsük a sci-fi-szerű albumhoz megfelelő atmoszférát. Különleges vendégek, Halloween after-party és sok más meglepetés vár titeket!".

Nyilatkozott a zenekar basszusgitárosa, Alex Pascu is, aki szerint a zenekar nagyon büszke az új albumra, és a lemezbemutató koncert egy nagyon különleges élmény lesz a román rockrajongók számára. „Minden bizonnyal egyedülálló koncert lesz" – tette hozzá az énekes, Andrei Galut. Végül mindkettőjüknek igaza lett, de valószínűleg nem pont erre gondoltak az interjú idején.

Robbanás vagy tűzvész

Egyes források szerint valami felrobbant, mások szerint nem volt robbanás, csak a tűzijátékoktól kigyulladt a falakat hangszigetelő ponyva, és égő szövet hullt a tömeg fejére. Az egyik résztvevő az Adevarul című újságnak elmondta: harminc-negyven perccel a kezdés után a színpadon tűzijátékokat kezdtek használni. A színpad elé épített oszlopokon meggyulladt a textília, a láng hamar felfutott a mennyezetig. Az egyre nagyobb füst és a fentről lehulló égő szövetdarabok elől menekülő tömeg feltorlódott a kijáratnál, aki elesett a tumultusban, azt a többiek összetaposták. Sokan arról számoltak be, hogy amikor tágra nyitották a szórakozóhely ajtóit, a benti tűz hirtelen nagyon felerősödött.

Az este tizenegy körül bekövetkezett tragédia után a klub nemhivatalos rajongói oldalát ellepték a túlélők beszámolói. „A halál éjszakáján jól akarod érezni magad egy koncerten, szórakozni vágysz, de végül azt látod, hogy körülötted égnek az emberek, mindenütt halottak, kétségbeesett emberek. Egy mennyezet rászakad lépcsőstől a fiatalok fejére. 26 halott és kétszáz sérült. Rettegek a szirénák hangjától." – írta egyikük.

„Arra sem volt idő, hogy elővegyem a telefonomat. Mindenki menekülni próbált. Megégett fiúkat láttam, sokkos állapotban, a lányok sírtak és sikoltoztak, kint ápolók próbáltak újjáéleszteni embereket. Valószínűleg ilyen lehet a pokol. Imádkozzatok az utcára kiterített, leállt szívű fiatalokért." – írta egy másik szemtanú.

Nem tudtak a kórházak megbirkózni az érkezőkkel

A riasztott mentősök nem tudták a nagyszámú segítségre szoruló fiatalt ellátni – a könnyebb sérültek egy része taxival, vagy gyalog ment kórházba. Az egészségügyi intézmények sürgősségi osztályai nem tudtak megbirkózni a nagyszámú sérülttel – késő éjjel is arról számoltak be a román hírtelevíziók, hogy a könnyebben sérülteket egyelőre nem tudják ellátni.

Vörös riasztást rendeltek el

A tragédia után létrehozott információs vonal, ahol a szülők vagy a barátok érdeklődhettek volna a sérültekről és áldozatokról, percek alatt összeomlott. Az áldozatok többségét egyelőre nem tudják azonosítani, mert sokuknál nem találtak semmilyen személyazonossági iratot. A tragédia miatt Bukarestben vörös riasztást rendeltek el a hatóságok, és arra kérték a lakosságot, hogy adjanak vért a sérülteknek.

Lukács Csaba
mno.hu

**
Erdélyben, Havaselvén és Moldvában a Mindenszentek délutáni világításnak - ami a Halottak napi vecsernyének a részét képezi -, meghitt, emlékező, elgondolkoztató és imádságos ideje volt.
Az amerikanizmus betörésével mindenféle bezúdult hozzánk is. A jóval együtt a selejt, a rombolás ezerarcú "migránsai" mint  zenei, szellemi, erkölcsi divathullám, köztük a Halloween is. Népünk szellemi-lelki-erkölcsi világától mindezek idegenek. A keresztény- és kultúrértékek iránt kevésbé fogékonyak minden amerikai hóbortot befogadnak és majmolnak. Party, party, party...
Így sekélyesedik és pusztul el a népi kultúra és vele a civilizált Európa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése