2015. 06. 08.

Krisztus világa, 2015. június - Szemle



hogy Jézus szerethessen a te szíveddel…
Öt évvel ezelőtt hunyt el főegyházmegyénk első érseke, Bálint Lajos, aki erdélyi látogatásra hívta Kalkuttai Teréz anyát. A szegények apostola először 1990. június 8-án reggel érkezett néhány nővér kíséretében repülőgéppel Bukarestbe, ahol Babota Tibor sepsiszentgyörgyi káplán várta és Sepsiszentgyörgyre szállította az Őrkő-i roma telepre. Hiszen azért jöttek, hogy felkarolják a legszegényebbeket…
Másnap Teréz anya és kísérete a csíkszeredai Deszka-templomba látogattak. Akkor e szűkszavú beszámoló készült: „Senki sem bánta meg, aki várta a nagy vendéget. Törékeny testben láttunk élő szentet, s hallottuk ajkán a Szentlélektől sugallt szavakat. Arra kért, hogy segítsük a rászorulókat, hogy szeressük és imádjuk az Oltáriszentségben köztünk lakó Krisztust… Teréz anya néhány nap után hazautazott, de négy nővért Sepsiszentgyörgyön hagyott, hogy elkezdjék a munkát az őrkői telepen. Teréz anya e buzdítást hagyta hátra: „Tartsd tisztán a szívedet, hogy Jézus szerethessen a te szíveddel.” … A Mária, Világ királynője tiszteletére ajánlott templomot Teréz anya jelenlétében 1992. augusztus 15-én szentelte fel Bálint Lajos érsek. 1993-tól lelkipásztori központot, iskolát építettek, valamint lakásról gondoskodtak, így 1996-ban megnyílt az őrkői plébánia, melynek Ft. Márkus András lett a lelkésze…
Jézus szíve hónapjában Kalkuttai Boldog Teréz intését éljük meg: „Tartsd tisztán a szívedet, hogy Jézus szerethessen a te szíveddel!” (2. old.)
Könyvajánló... Exc. Bálint Lajos érsek halála ötödik évfordulójára Krisztus követségében címen emlékkönyvet jelentetett meg Ft. Tamás József püspök úr. Csíki Szabolcs munkatárs a könyv megjelenése kapcsán megkérdezte a szerkesztőt, hogyan emlékszik Erdély első érsekére, és mi motiválta a könyv összeállításában? A válasz a 3. oldalon olvasható.
Szeretet lángoló tűzhelye –Turtureanu Róbert kispap elmélkedése Jézus Szent Szívéről. (4. oldal)
A Katolikus Egyház Katekizmusa, XXIX. része - a püspöki kollégiumról, a Tanítóhivatal tévedhetetlenségéről, a világi hívők hivatásáról szól. Játékos ismerkedés szentekkel – ez utóbbi Vitos Antal kvíze az örmény nép megkeresztelkedéséről, Nyírő József elbeszéléséről és Szent Pentelen vértanúról. (5. oldal)
Hírnév-szenvedély - Matthias Mühl a címben sűrített témát Ferenc pápa karácsonykor megnevezett tizenöt betegség egyike. A gyógyulás: szabaddá tenni magunkat a külsőségek vonzerejétől, és lemondani arról, hogy nagyobbak, másak akarjunk lenni. Az elmélkedést Bács Béla János fordította. (6. oldal)
Csíksomlyó Ágacskája  Klarissza monostor nővérei mutatkoznak be, akik 2000. augusztus 11-én érkeztek, és azóta napi négy órát belső imádságban töltenek. Ezen kívül az imaórák liturgiájával az emberiség nevében megadják Istennek Neve dicséretét. Szegénységben élnek, mégis mindennap a megajándékozottság örömével. A lelki munka mellett a kétkezi munka is életük fontos része – olvassuk bemutatkozásukban. (6-7. oldal) 
Jeles napok Magyar nemzeti összetartozásnapja, Pedagógusnap, Magyar feltalálók napja, Menekültek világnapja, Kábítószer-ellenes világnap – Sárközi Sándor piarista összeállítása. (8-9. oldal)
Rajzfilmrendező – Dargay Attila  - beszél a Pannónia Filmstúdió történetében az első legnagyobb sikerfilm, a Vuk történetéről, amely  tévésorozatnak indult és mozifilm lett belőle. Sárközi Sándor atya összeállítása. (10-11.oldal)
Szórvány éve 5. – Betelepülés által létesült egyházközségek – a bolgárok és örmények életéről ír Darvas-Kozma József. (12. oldal)
Bakó Kálmán első világháborús emlékeiből – kapunk ízelítőt Bakó Mária Hajnalka jóvoltából. (13. oldal) 
Myanmari kolostori életem – Balogh I. burmai tapasztalatát így összegzi: Ott kell kezdenünk, ahol vagyunk, nem ahol lennünk kéne. (14. oldal)
A Keresztrejtvényben Jézus egy mondatát találjuk, amelyet apostolainak mondott. Megismerkedhetjük megfejtőinket és megismerhetjük hűséges megfejtőinket. Küldj egy Krisztus világa folyóiratot a szórványba! - felhívásunkra újabban jelentkezett támogatók, valamint a támogatásban részesülő plébániák nevét közöljük. (15. oldal)  
Gárdonyi Géza: Paizs Anna – című verse sokat mondó a papszentelések idején. (16. oldal) 

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése