2015. 06. 03.

Házi őrizetben marad Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos

Június végéig házi őrizetben marad Csíkszereda tisztségből felfüggesztett polgármestere és alpolgármestere, mivel a Bukaresti Ítélőtábla elutasította a fellebbezéseket. Az ügyről továbbra sem közölnek információkat az igazságügyi intézmények honlapján, mivel a dossziékat bizalmasnak minősítették.
varoshaza vn 011_b 
A két elöljárót április vége óta tartják távol a polgármesteri hivataltól. Kényszerszünet
Csak kedd délelőtt vált ismertté a Bukaresti Ítélőtábla döntése a Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos házi őrizetének meghosszabbítása ellen benyújtott fellebbezésekről. Bár a fellebbezéseket május 28-án délelőtt tárgyalták, az ítéletet csak később hirdették ki, és erről az ügyvédek sem kaptak értesítést az elmúlt napokban, mivel az ortodox pünkösd alatt az igazságügyi intézmények sem dolgoztak. Ugyanakkor az ügyről az elöljárók őrizetbe vétele óta eltelt időszakban semmilyen információ nem jelent meg sem a törvényszék, sem az ítélőtábla honlapján.
A Csíki Hírlap kedden délelőtt a Bukaresti Ítélőtáblától értesült a jogerőre emelkedett döntésről, miután érdeklődésünkre elmondták, a két fellebbezést megalapozatlannak találta a bíróság, ezért utasították el. Arra is kíváncsiak voltunk, ki és miért döntött úgy, hogy az ügyről nem jelenhetnek meg információk az igazságügyi intézmények honlapján. Az ítélőtábla illetékese kérdésünkre bevallotta, ő sem érti ezt az intézkedést, mert más, hasonló ügyekben a tárgyalási időpontok, az ítéletek és rövid összefoglalók rendszeresen megjelennek honlapjukon.
„A dossziék a Bukaresti Törvényszéktől kerülnek hozzánk, mert alapfokon ott tárgyalják az ügyet, és ezek az ülések nem nyilvánosak. A polgármester és alpolgármester ügyéről szóló információkat azért nem hozhatjuk nyilvánosságra, mert a dossziékon ott szerepel a pecsét, hogy bizalmasan kezelendők, és ez számunkra is kötelező érvényű” – magyarázta az illetékes. (Április 29-én reggel bezzeg egy tucat sajtóst hoztak magukkal Bukarestből!
Érthető, ha elolvassa:Bírák: beavatkozik a SRI az igazságszolgáltatásba)
Hogy miért van erre szükség, nem tudta, de azt megjegyezte, hogy „talán ön majd megmondja nekem is”, és a törvényszékhez irányított. A Bukaresti Törvényszéket kerestük az ügyben, de ismételt telefonhívásainkra nem válaszolt senki, ezért kérdéseinket írásban is elküldtük, és várjuk a válaszokat.
Eugen Constantin Iordăchescu, Ráduly Róbert Kálmán védőügyvédje kérdésünkre azt mondta, az igazságügyi szervek indoklása szerint, amíg a nyomozati anyag nem nyilvános, az előzetes kényszerintézkedésekkel kapcsolatos információk sem publikusak az ügyben. „Ez egy adminisztratív intézkedés” – tette hozzá. Az ügyvéd szerint a fellebbezés elutasítása megnehezíti a dolgukat.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése