2015. 05. 31.

George Pataki bejelentette: Indul az amerikai elnökválasztáson

George Pataki, New York állam volt kormányzója is indul a Republikánus Párt elnökjelöltségéért. A politikus ezt csütörtökön a honlapján egy YouTube-videóban, majd személyesen is a New Hampshire állambeli Exeterben is bejelentette.
A 69 éves Pataki, aki 1995 és 2007 között három cikluson át volt az általában a demokratákhoz húzó New York állam kormányzója, az első, részben magyar származású amerikai politikus, aki valaha is elindult az Egyesült Államok elnökválasztási küzdelmében.
A fiskális kérdésekben konzervatív, társadalmi ügyekben gyakran liberális nézeteket valló politikus centristának számít a pártjában, amelynek elnökjelöltségéért számos erősen konzervatív politikus is indul. Videoüzenetében George Pataki emlékeztetett a New York állam kormányzójaként elért sikerekre, valamint arra, hogy vezető szerepet játszott a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő helyreállításban.
"Újból magunkévá kell tennünk azt a szellemet, azt az érzést, hogy egy nép vagyunk" - hangoztatta Pataki a New York város, és a ledőlt ikertornyok helyén felépült One World Trade Center képeivel illusztrált videóban.
Az elnökjelölt-aspiráns szerint az amerikaiak így nem a politikusokat, hanem önmagukat tennék képessé "egy határtalan, fényes jövő" megteremtésére.
A volt New York-i kormányzó az exeteri városházán is az amerikai álom újbóli megvalósíthatóságának fontosságáról beszélt. Felidézte, hogy mind a négy nagyszülője bevándorló volt (az apai nagyszülei Magyarországról érkeztek), az apja úgy kezdett postásként dolgozni, hogy egy szót sem tudott angolul, ma pedig a fivére asztrofizikus, ő pedig versenybe szállt az Egyesült Államok elnökségéért.
George Pataki a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás személyesen megélt emlékére hivatkozva hangsúlyozta, hogy az államnak szavatolnia kell polgárainak biztonságát. A világnak jobb, ha Amerika erős és ha kiáll a szabadság ügye mellett - mondta. Megválasztásának esetére megígérte, hogy az Egyesült Államok ki fog állni a szövetségesei mellett, külön kiemelve Izraelt és a NATO-t, azon belül pedig a balti államokat.
Hangsúlyozta, hogy nem most van az ideje a katonai kiadások csökkentésének. Leszögezte, hogy Irán sohasem juthat nukleáris fegyverhez, az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló koalíció tagjait pedig támogatnia kell az Egyesült Államoknak.
"A szövetségeseinknek bízniuk kell bennünk. Az ellenségeinknek félniük kell tőlünk. És ez így lesz" - mondta.
Pataki a nyolcadik jelentősebb politikus, aki bekapcsolódott az elnökválasztási kampányba. Támogatottsága az országos közvélemény-kutatások szerint a kampány jelenlegi, korai szakaszában nem számottevő - nem kizárt, hogy nem lesz az első televíziós vitákra meghívandó tíz legnépszerűbb aspiráns között -, de tanácsadói abban bíznak, hogy a demokrata többségű New York állam volt republikánus kormányzójának politikai nézetei felkeltik majd a potenciális választók érdeklődését.
Pataki túlzottnak tartja a szövetségi kormány befolyását az államok ügyeire, így az országos tanrendet és egészségbiztosítási rendszert is.
"Üzenjük meg világosan a washingtoni politikusoknak: önök a mi szolgáink és nem az uraink" - hangoztatta Exeterben George Pataki.
A politikus ugyanakkor, konzervatív párttársaitól eltérően, támogatja a melegek emancipációját és az abortuszhoz való jogot és azt vallja, hogy a magánszektornak is lépéseket kell tennie a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása érdekében.
Az aspiráns kormányzói múltjára hivatkozva adta értésre: tudja, hogyan kormányozza Amerikát. Adócsökkentést ígért, valamint jóléti támogatás helyett gazdasági és munkalehetőségeket. Megfogadta, hogy csökkenteni fogja az állami bürokráciát, különösen annak azt a részét, amely az Obamacare néven ismert egészségügyi rendszert irányítja és az amerikai adóhivatalnak (IRS) azokat a "korrupt alkalmazottjait, akik visszaélnek a kormányzati hatalommal és politikai vagy vallási alapon hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak".
Pataki szerint nem lehet kivételezés politikusokkal szemben és nem létezhetnek kivételek a hatalmasok számára. Megígérte, hogy az ő elnöksége alatt az igazságügyi minisztérium mindenkivel méltányosan fog bánni és "senki sem áll majd a törvények fölött, még akkor sem, ha volt külügyminiszter, vagy ha történetesen Clinton a neve" - hangoztatta az aspiráns.
A nyilvános fellépéseivel dollármilliókat kereső Clinton-házaspár példájára utalva azt hangoztatta, hogy a demokratáké a kivételezettek pártja, és hogy a republikánusok képviselik a középosztályt. A demokratákat a múlt pártjának nevezte, és sürgette, hogy a következő évtizedben a "határtalan" amerikai fejlődés járjon együtt a természeti környezet javulásával. Egy olyan közeljövőt vázolt fel, amelyben Amerika azt mondhatja majd a világnak: "még semmit sem láttál".
Ez az aspiráns szerint azt jelenti, hogy a következő évtizedben az amerikai lesz a világ legjobb munkaereje, hogy Amerika megtanulja gyógyítani a rákot és az Alzheimer-kórt, tiszta energiával látja el a világot, és olyan ország lesz, ahol a repülőknél gyorsabb vonatok járnak és önvezető autók "olyan utakon, amelyeket még ki kell találni".
Mint azt a hivatalos bejelentés helyszíne, Exeter is jelzi, a volt kormányzó nagy jelentőséget tulajdonít New Hampshire államnak, ahol az iowai jelöltállító gyűléseket követően elsőként tartanak majd előválasztási fordulót az elnökjelöltségre pályázók jövő évi, pártokon belüli küzdelemsorozatában. Az államban, ahol függetlenek is szavazhatnak a pártok jelöltjeiről, a mérsékelt republikánusok rendszerint sikeresen szerepelnek.
MTI/para

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése