2015. 05. 16.

Bérmálkozóknak és hozzátartozóinak



A csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia ifjaink bérmálása május 31-én, Szentháromság vasárnapján 11 órakor kezdődő szentmisében történik. 
 A bérmálkozók ha tehetik székely népviseletbe öltözzenek. 
A bérmálással egyházközségünk ifjú tagjai nagykorú keresztényekké válnak és őket a felnőttek sorába fogadjuk. 
Nagy esemény ez egy ifjú életében, és ezért május 31-én kimaradó ½10 és a ¼1 órás szentmisére járó híveket a 11 órakor kezdődő bérmálási  szentmisére várjuk. 
A felnőtt bérmálkozók felkészítője május 18-án, hétfő este 7 órakor a felső hittanteremben lesz megtartva.  
A bérmálkozók szüleinek és a helyben lakó bérmaszülők felkészítését május 19-én, kedden du ½ 6 órától tartjuk a Millenniumi-templomban.
A vizsgára kötelezett bérmálkozók számadása május 27-én, szerdán 17 órakor kezdődik.
A bérmálkozóknak május 28-án, csütörtökön este 7 órakor hittanóra és próba. 
Bérmaszülő csak az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte, katolikus, megbérmált és a legszentebb Oltáriszentséget már magához vette személy, éljen a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet (nőtlen vagy szentségi házasságban), és ne legyen eltiltva a szentségek vételétől (ET 874.kán.1.§.).
A bérmaszülő szerezze be a lakhelyi plébániájáról az igazolást, hogy bérmaszülői tisztséget vállalhat. A bérmaszülőt akadályoztatása esetén más is helyettesítheti. 
A bérmálkozó pedig keresztelése tényéről kérjen igazolást arról a plébániáról ahol keresztelték.
A bérmaszülő feladata azon lenni, hogy a megbérmált Krisztus valódi tanújaként viselkedjék, és híven teljesítse ezzel a szentséggel járó kötelességeit (ET 892.kán.).
A bérmaszülők az egyházközséget is képviselik, annak felelősségét vállalják magukra a bérmálandókkal szemben. Legyenek olyanok, akik nemcsak „jó példát adnak”, de hatni is tudnak a bérmálandóra, bírják bizalmát és segítségére is tudnak lenni vallásos életének alakításában. Ez nemcsak a vallásos kötelességek teljesítéséből áll, hanem az egész életnek a hit szemével való szemléléséből. 
A bérmaszülő társ, vezető, példakép, imádkozó ember. A bérmaszülő ezt a szolidaritást úgy fejezik ki, hogy a bérmálandó jobb vállára teszik a jobb kezét.  
A kézrátétel azt jelenti: ebben a vállalkozásodban, nem vagy egyedül, én is veled vagyok és segítelek.
A szülők és bérmaszülők a bérmálandóval együtt végezzék el gyónásukat és járuljanak szentáldozáshoz, s ezzel is tegyék lelkibbé mindnyájuk számára a lelki közösséget és a bérmálás ünnepét.

Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése