2015. 03. 14.

Váratlan meglepetés Ferenc pápától


Az irgalmasság rendkívüli jubileumi szentévét hirdette meg Ferenc pápa 2016-ra
Március 13-án, megválasztásának második évfordulóján Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában tartott nagyböjti bűnbánati szertartás keretében mondott homíliájában az irgalmasság rendkívüli szentévét hirdette meg, mely ez év december 8-ával, Szeplőtelen Fogantatás ünnepével veszi kezdetét a Szent Péter bazilika szent kapujának a megnyitásával és 2016. november 20-ával zárul Krisztus Király ünnepén.
A rendkívüli szentév bejelentése Ferenc pápa megválasztásának második évfordulóján történt, amikor Ferenc pápa péntek délután öt órakor a Szent Péter bazilikában megnyitotta a már korábban bejelentett 24 órás imádságot egy bűnbánati liturgia keretében. E bűnbánati szertartáson tartott homíliájában jelentette be Ferenc pápa az irgalmasság rendkívüli szentévét a következő gondolat jegyében:
A rendkívüli szentév meghirdetése
„Kedves Testvéreim és Nővéreim, sokszor gondoltam arra, hogyan tudná az egyház hatékonyabbá tenni a küldetését az irgalmasság  tanújaként. Ez egy olyan út, mely a lelki megtéréssel kezdődik. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy meghirdetek egy rendkívüli jubileumot, amelynek középpontja az Isten irgalmassága. Az irgalmasságnak a szentéve lesz ez. Az Úr Szava fényénél kívánjuk azt megélni: „Legyetek irgalmasok, mint az Atya” (v.ö. Lk 6,36).
Ez a Szentév december 8-ával, Szeplőtelen Fogantatás ünnepével veszi kezdetét és 2016. november 20-ával zárul, a mi Urunk Jézus Krisztus, a Mindenség Királya ünnepén. Rábízom ennek a jubileumnak a megünneplését az Új Evangelizálás Pápai Tanácsára, azért, hogy keltse életre azt, mint az egyház útjának egy új szakaszát abban a küldetésében, hogy elvigye minden személynek az irgalmasság evangéliumát.
Meggyőződésem, hogy az egész egyház örömét találhatja ebben a jubileumban, hogy felfedezze és termékennyé tegye Isten irgalmasságát, amivel mindnyájan meghívást kaptunk arra, hogy vigaszt vigyünk korunk minden emberének. Rábízzuk azt az Irgalmasság Anyjára, hogy fordítsa felénk  a tekintetét és virrasszon az utunk fölött”.
Ötven évvel a II. Vatikáni Zsinat után
A jubileumi szentév megnyitása egybeesik a II. Vatikáni Zsinat bezárásával 1965-ben, és ezért is különleges jelentőségre tesz szert, arra indítva az egyházat, hogy folytassa a II. Vatikáni Zsinat megkezdett művét.
A közös bűnbánati szertartás végén kezdődött a gyóntatás. Ferenc pápa a bazilika konfesszió oltárától jobbra eső egyik gyóntató fülkéhez lépett és ott térdre borulva elvégezte a saját szentgyónását, majd belépve ez egyik gyóntatófülkébe, a jelenlévő papokkal együtt gyóntatni kezdett.

(vl) VR

**
Korunk égbekiáltó bűnei - A Szentatya reakciója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése