2015. 02. 23.

2015-ben bérmálkozó ifjaknak 16. - Az Egyházról

A bérmálkozó EMBERKE csak négy betűből áll:  
Érteni akarja az evangéliumot
Öntudatossá akar válni, 
Tanúságot akar tenni Krisztusról és  
Áldássá akar lenni. 

1. Azért bérmálkozunk:
- hogy a Szentlélek segítségével mélyebben tudjuk érteni a kinyilatkoztatott igéket,
- hogy öntudatos keresztényekké váljunk, vagyis az elképzelhetetlenül teljes életet, a kegyelemben gyökerező szentháromságos, közösségi életet tudjuk élni,
- hogy felnőtt és tanúságtevő keresztényekké váljunk,
- hogy hitünk szerinti élettel, áldássá legyen bennünk mindaz a jó, amit keresztségünk óta szüleink és keresztszülők, valamint az egyházközösség értünk tettek. (Katolikus Egyház Katekizmusa, a továbbiakban KEK 1303).
 
** 



107. Mihez hasonlít az Egyház? Az élő testhez, szervezethez hasonlít, melyben minden tagnak meg van a saját feladata (1 Kor 12, 14-20).
108. Mi a megkeresztelt ember életcélja? Krisztus által eljutni az Istenhez, és örök szeretetben egyesülni Vele.
110. Minden tagnak külön egyéni feladata van az Egyházban. Ezt a feladatot és a hozzá szükséges készséget karizmának nevezzük. A karizma tehát a Szentlélektől kapott isteni adomány (tehetség, erő és készség) amelyet feladataink elvégzésére kaptunk az Egyházban. Vannak rendkívüli karizmák és hivatások, amelyek kiemelik az embert a világból és teljesen Istennek szentelik, mint a papi és szerzetesi hivatás.
111. A bérmálás Krisztus tanúivá avat minket, hogy egész életünkkel és magatartásunkkal tanúságot tegyünk az evangélium igazságáról és átalakító erejéről. A keresztény embernek hitéről tanúságot kell tennie elsősorban a családjában, a munkahelyén és az egyházközségben. Mert az Egyház sorsáért minden tagja felelős. Az elöljárók és hívek egyaránt.
112. A keresztény embernek tanúságot kell tennie: hiteles és öntudatos élettel; hitvallással; szeretet gyakorlással; szenvedésben való helytállással és imádságával.
113. Az Anyaszentegyház öt parancsolata: 1. A vasárnapot és a kötelező ünnepeket szentmisével és pihenéssel szenteld meg! 2. A pénteki bűnbánati napokat és a parancsolt böjtöket tartsd meg! 3. Évente gyónjál és legalább a húsvéti időben áldozzál! 4. Házasságodat az Egyház törvényei szerint kösd meg, és gyermekeidet katolikus módon neveld! 5. Az Egyházat anyagi hozzájárulásoddal is támogasd!  

- folytatjuk -
©Darvas-Kozma József

Bérmálkozóknak 1-14. részt itt találod:  
2015-ben bérmálkozóknak 13.

2015-ben bérmálkozóknak 14.

2015-ben bérmálkozóknak 15. - Az Egyházról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése