2015. 01. 15.

Ökumenikus imahét Csíkszeredában 2015



Az idei Ökumenikus imahét mottója: 
„Jézus így szólt hozzá: Adj innom!”  Jn 4,7
 
Az imahét Csíkszeredában zajló eseményei január 19-25.
  • január 19. hétfő 18 óra,– Zsögödi templom
– Biró István református segédlelkész
  • január 20. kedd 18 óra, - S. M. Gimnázium kápolnája
– Sebestyén Ottó plébános
  • január 21. szerda 18 óra, Református templom
– Tóth Károly evangélikus lelkész
  • január 22. csütörtök 18 óra, Millenniumi templom
Simó Gáspár hittanár-spirituális
  • január 23. péntek 18 óra, Evangélikus templom
Solymosi Alpár unitárius lelkész
  •  január 24. szombat 18 óra, Unitárius templom 
– Darvas-Kozma József esp.-plébános
  •  január 25. vasárnap 9,30 óra, Csomortáni templom 
– Szatmári Szilárd református lelkész

Letölthető az Ökumenikus Imahét füzete

Az ökumenizmus rövid története 

A január 18-25. között sorra kerülő Ökumenikus imahét előzményei több mint két és fél évszázadra nyúlnak vissza. 1740 körül Skóciában ismeretes egy olyan pünkösdista mozgalom, amely Észak-Amerikából indult, és célul tűzte ki az imádkozást minden egyházért, minden egyházzal együtt.
1846-ban megalakul az Evangéliumi Aliánsz. Ötven felekezetből 921 résztvevő gyűlt össze Londonban. Bevezették a minden év első teljes hetében rendezendő imahetet a Krisztusban hívők egységéért. 1886-ban Magyarországon először hirdetik meg az Aliánsz Imahetet nyilvánosan. A Kálvin téri református gyülekezet Baldácsi-termébe hívják a résztvevőket.
1894-ben XIII. Leó pápa szorgalmazza az „egységért imanyolcad” gyakorlását a pünkösdi ünnepkör keretében. 1908-ban tartják a Paul Wattson katolikus lelkész által kezdeményezett egységért hirdetett imanyolcadot. 1935-ben Paul Couturier francia abbé szót emel az egyetemes imahét a Krisztus-hívők egységéért megtartása érdekében. A hívek Krisztus végakarata értelmében imádkozzanak együtt. 1958-ban a lyoni Unité Chrétienne központja és az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezeti Bizottsága együtt kezdi meg az imahét anyagának közös előkészítését. 1964-ben a II. vatikáni zsinat ökumenizmusról szóló dekrétuma hangsúlyozza, hogy az ökumenikus mozgalom lelke az imádság, és egyúttal szorgalmazza az imahét rendszeres megtartását. 1968-ban az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezeti Bizottsága, valamint a vatikáni Keresztény Egység Pápai Tanácsa közösen kezdi meg az imahét szövegének előkészítését.

Az Egységimahétnek vannak gyümölcsei. Többek között 1999. október 31-én, vasárnap Augsburgban aláírták a katolikus-lutheránus közös nyilatkozatot a megigazulásról. Katolikus részről Edward Cassidy bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke és Walter Kasper püspök, a Tanács titkára látta el kézjegyével a dokumentumot, míg a másik fél részéről Christian Krause püspök és Ismail Noko lelkész, a Lutheránus Világszövetség elnöke és titkára.

A Megigazulástanról szóló közös nyilatkozat: Együtt valljuk meg: Egyedül kegyelemből, Krisztus üdvözítő munkájába vetett hit által és nem a mi részünkről meglévő bármely érdem szerint fogad el minket Isten és kapjuk a Szentlelket, aki megújítja szívünket és egyúttal fölkészít és felhív a jó cselekedetekre.” A Nyilatkozat megállapítja: „Isten kegyelmének műve nem zárja ki az emberi tevékenységet. Isten ad mindent, akaratot és tettet, mindazonáltal arra szólít fel, hogy cselekedjünk.” 

Újítsuk meg bizalmukat a Szentlélekben, aki el tudja távolítani tőlünk a múlt kísérteteit és a megosztottság fájdalmas emlékeit. Ő ad nekünk világosan látó értelmet, erőt és bátorságot a szükséges lépésekhez, hogy elkötelezettségünk egyre hitelesebb legyen.
Ahogy a szakadás egykor lassú folyamatként bontakozott ki, úgy a közeledés is folyamat, s olyan reménnyel teli, hogy a Krisztus nevét viselő hívek mind többet tudnak hitükből közösen megvallani, és a világ előtt a Megváltóról mind hitelesebben tudnak tanúskodni. 
Az ökumenikus hét előkészítői nevében,
dr. Darvas-Kozma József

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése