2015. 01. 31.

2015-ben bérmálkozóknak 12.



A bérmálkozó EMBERKE csak négy betűből áll:  
É
rteni akarja az evangéliumot
Ö
ntudatossá akar válni, 
T
anúságot akar tenni Krisztusról és  
Á
ldássá akar lenni. 
Azért bérmálkozunk:
- hogy a Szentlélek segítségével mélyebben tudjuk érteni a kinyilatkoztatott igéket,
- hogy öntudatos keresztényekké váljunk, vagyis az elképzelhetetlenül teljes életet, a kegyelemben gyökerező szentháromságos, közösségi életet tudjuk élni,
- hogy felnőtt és tanúságtevő keresztényekké váljunk,
- hogy hitünk szerinti élettel, áldássá legyen bennünk mindaz a jó, amit keresztségünk óta szüleink és keresztszülők, valamint az egyházközösség értünk tettek. (Katolikus Egyház Katekizmusa, a továbbiakban KEK 1303).

 **
71. Az Újszövetségben a Szentlélek vezeti elsősorban a Megváltó Jézus Krisztust. Az Ő erejéből történik a megtestesülés is (Lk 1,35). A Lélek száll le Krisztusra keresztelésekor, Ő vezeti a pusztába, hogy előkészüljön evangéliuma hirdetésére. Krisztus a Lélekben imádkozik, és végzi minden teendőjét. Joel próféta (Jo 3,1) és Ezekiel (Ez 36,26-27) megjövendölték, hogy Isten egykor kiárasztja Lelkét minden testre, az emberek jövendölni fognak és álmokat álmodnak. Megjövendölték, hogy kiveszi az emberek testéből a kőszívet és hússzívet ad nekik. Krisztus ígérete szerint mindez az első pünkösdkor beteljesedett, amikor betöltötte az apostolokat és a velük egybegyűltek lelkét. Így a Lélek egy új közösséget teremtett belőlük: az Egyházat.
72. A Lélek hatására az apostolok egészen átalakulnak. Most már értik, hogy mit akart Krisztus: nem valamilyen földi birodalmat, hanem az Istenben élő közösségét. Nem félnek már a farizeusoktól és a főtanács tilalma ellenére bátran hirdetik az evangéliumot, egyre több embert nyerve meg Krisztusnak. Megismerik Isten nagyságát, üdvözítő terveit, és ezért dicsőítik az Istent, hirdetik az Ő nagy tetteit (vö. ApCsel 2,11k).
73. A Lélek vezeti az apostoli Egyházat. Pünkösdkor az Ő ösztönzésére áll ki Péter apostol hirdetni az embereknek Jézust. Ő hívja fel, hogy menjen el Kornéliuszhoz, és házában keresztelje meg az első pogányból lett keresztényeket (ApCsel 10,15-20). Ő indítja Fülöp diakónust, hogy szólítsa meg a Jeruzsálemből hazafelé tartó kincstárnokot és hirdesse neki Krisztust. Ő választja ki Sault, a későbbi Pál apostolt és Barnabást, hogy missziós útra menjenek a pogány országokba.
74. A Szentlélek neve, jelzői és jelképei. A Szentlélek tulajdonneve mellett az újszövetségi Szentírásban a következő jelzőket és elnevezéseket találjuk: Vigasztaló, az Igazság Lelke, az Ígéret lelke, a fogadott fiúság Lelke, Krisztus Lelke, az Úr Lelke, Isten Lelke, a Dicsőség Lelke (KEK 692). A Szentlélek jelképei: éltető lehelet, víz, olaj, tűz, felhő és fény, pecsét, kéz, ujj, galamb (KEK 694).
75. A Szentlélek a kegyelmi élet forrása bennünk. Ezt a kegyelmi életet tartja elevenen, mozgásban. Felszítja bennük az istenszeretetet, feltárja előttünk Isten belső, isteni életét. Ugyanakkor megnyit, közlékennyé tesz az emberek felé, és arra képesít, hogy mi is beszéljünk az Isten csodás tetteiről, valamint irántunk való szeretetéről. Átalakít minket, mint az apostolokat és képessé tesz az Isten által reánk bízott feladatok teljesítésére.
76. A Szentlélek ma is működik az Egyházban, a világban és az egyes emberek lelkében (KEK 688). Ma is fel lehet ismerni a Lélek jelenlétét. A rendkívüli kegyelmi ajándékok, ha ritkábbak is, de ma sem hiányoznak az Egyházból. Gondoljunk a lourdes-i csodákra, a rendkívüli karizmákkal bíró Szent Pióra, a betegek tízezreit gyógító Boldog Alfred Bessette-re.
77. Krisztus és a Szentlélek küldetése az Egyházban teljesedik be. Ez az összekapcsolt küldetés ettől kezdve Krisztus híveit bekapcsolja az Ő közösségébe az Atyával a Szentlélekben: a Lélek előkészíti az embereket, kegyelmével megelőzi, hogy Krisztushoz vonzza őket. Ő nyilvánítja ki nekik a föltámadott Urat, eszükbe juttatja szavait és fölnyitja lelküket, hogy megértsék halálát és föltámadását. Jelenvalóvá teszi számukra Krisztus misztériumát, leginkább az Eucharisztiában, hogy megbékéltesse őket, és bevezesse az Istennel való közösségbe, és segítse őket, hogy "sok gyümölcsöt" hozzanak.” (KEK 737). 

- folytatjuk -
©Darvas-Kozma József

Bérmálkozóknak 1-11. részt itt találod:  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése