2015. 01. 31.

2015-ben bérmálkozóknak 11. - Hiszek a Szentlélekben

Hiszek a Szentlélekben, Urunkban és éltetőnkben, aki az Atyától és Fiútól származik, akit éppúgy imádunk és dicsőítünk mint az Atyát és a Fiút, Ő szólt a próféták szavával.


A bérmálkozó EMBERKE csak négy betűből áll:  
É
rteni akarja az evangéliumot
Ö
ntudatossá akar válni, 
T
anúságot akar tenni Krisztusról és  
Á
ldássá akar lenni. 



Azért bérmálkozunk:
- hogy a Szentlélek segítségével mélyebben tudjuk érteni a kinyilatkoztatott igéket,
- hogy öntudatos keresztényekké váljunk, vagyis az elképzelhetetlenül teljes életet, a kegyelemben gyökerező szentháromságos, közösségi életet tudjuk élni,
- hogy felnőtt és tanúságtevő keresztényekké váljunk,
- hogy hitünk szerinti élettel, áldássá legyen bennünk mindaz a jó, amit keresztségünk óta szüleink és keresztszülők, valamint az egyházközösség értünk tettek. (Katolikus Egyház Katekizmusa, a továbbiakban KEK 1303).

 **

66. Hitünk harmadik alaptétele a Szentlélekben való hit. A bérmálás szentségének egyik rendeltetése, hogy minket a Szentlélek láthatatlan működésének felismerésében segítsen. A Szentlélek a harmadik isteni személy, aki az első pünkösdkor tüzes nyelvek alakjában leszállt az apostolokra, akit mi is elnyerünk a bérmálás szentségében. Aki a világ végéig munkálkodik az Egyházban és az emberek lelkében.
67. A Szentlélek munkája rejtett, nem látható módon folyik. Az Atyáról beszél nekünk a teremtett világ, a Fiú emberré lett, életét megőrizték az evangéliumok. A kegyelmet, a hitet és az istenszeretetet, amit a Szentlélek ébreszt az emberek lelkében, nem lehet látni. A Szentlélek rejtetten működik, mint a víz, amely nem tűnik fel, csak akkor vesszük észre, hogy hiányzik, amikor hiányában a virágos mezőből pusztaság lesz. „Ha megvonod éltető erődet, elpusztulnak és a porba térnek. Ám ha kiárasztod lelkedet, fölélednek, és megújítod a föld színét.” (Zsolt 104,30k)
68. Miért van szükség a Szentlélekre? Ezt maga Jézus szemlélteti, akinek szinte egész földi működése azért van, hogy a Szentlélek eljöhessen hozzánk: „Jobb nektek, ha én elmegyek, mert ha én nem megyek el, a Vigasztaló nem jön el hozzátok. De ha elmegyek, majd elküldöm hozzátok.” (Jn 16,7). A Szentlélek fogja kiteljesíteni és megértetni Jézus tanítását:Még sok mondanivalóm volna, nem vagytok azonban elég erősek hozzá. De amikor eljön Ő az igazság lelke, elvezet titeket a teljes igazságra.” (Jn 16,12). „Akik megkapják a Szentlelket, azoknak szívéből élő víz forrásai fakadnak.” (Jn 7,38). Krisztus egyszer és mindenkorra történt megváltását a Szentlélek valósítja meg az egyes emberek lelkében. Az Ő műve, hogy kiossza a Krisztus által megszerzett kegyelmet, megsemmisítse a lélekben a bűnt, felékesítse azt a megszentelő kegyelemmel, megadja neki az új Istengyermeki életet, a maga templomává avasson minket. Hiába volna a Krisztus tanítása, ha nem értenénk azt, vagy helytelenül értelmeznénk. Hiába volna Krisztus példája, ha nem ébredne bennük készség és erő, hogy kövessük az Ő példáját. Hiába volna az örök élet ígérete, ha a Lélek nem irányítaná feléje akaratunkat és törekvéseinket.
69. Ki a Szentlélek? "Isten dolgait senki nem ismeri, csak Isten Lelke" (1Kor 2,11). Most pedig a Lélek, megismerteti velünk Krisztust, az Ő Élő Igéjét, de önmagát nem tárja föl. "Aki szólt a próféták által", hallatja velünk az Atya szavát, de Őt nem halljuk. Őt csak abban a folyamatban ismerjük meg, amellyel az Igét kinyilatkoztatja nekünk, és fölkészít minket, hogy hittel befogadjuk. Ez a sajátosan isteni rejtőzködés magyarázza, hogy "a világ nem kaphatja meg, mert nem látja és nem ismeri", miközben azok, akik Krisztusban hisznek, megismerik Őt, mert velük marad (Jn 14,17; KEK 687).
70. Már az Ószövetség beszél az Úr Lelkéről, amely megszállja, eltölti az Úr választottait, hogy teljesíthessék az Istentől kapott megbízást. Az Úr lelke működik a választott nép vezetőiben. Az Úr lelke tölti el a Mózes által kiválasztott bírókat, hogy igazságot szolgáltassanak (Mtörv 11,17). Ő indítja fel Sámsont és ruházza fel rendkívüli erővel, hogy pusztítsa el a filiszteusokat (Bír 14,15). Segíti Gedeont, hogy 300 emberrel legyőzze a midianiták seregét (Bír 6,12). Az Úr lelke tölti el a királyokat: Sault és Dávidot, hogy betölthessék a királysággal járó feladatokat (1Sám 10,10; 11,6; 16,13). Az Úr lelke választja ki és indítja beszédre a prófétákat: „Ki ne jövendölne, ha szól az Úr, az Isten?” (Ám 3,8).

- folytatjuk -
©Darvas-Kozma József

Bérmálkozóknak 1-10. részt itt találod:  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése