2014. 12. 01.

Testvérek a reményben: a pápa és a pátriárka ökumenikus imája

A fanari Szent György-székesegyházban került sor szombaton délután az ökumenikus imádságra Ferenc pápa és I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka között.


A pápa törökországi apostoli látogatása második napján este ellátogatott az ökumenikus pátriárkátusra, amely 1601 óta Isztambul Fanar városnegyedében található.
Az ökumenikus pátriárkátus az ortodoxia legmagasabb szintű székhelye és központja a világon. „Első az egyenlők között” („primus inter pares”) a többi pátriárkátushoz képest. Konstantinápoly primátusa testesíti meg kánonjogilag az ortodoxia egységét, és koordinálja tevékenységét. Egyházi fennhatósága kiterjed Isztambulra, a négy török egyházmegyére, Athosz-hegyére, Krétára és Patmoszra, valamint a Dodekániszosz-szigetcsoportra (Kis-Ázsia délnyugati partjainál), továbbá az elvándorlás következtében a közép- és nyugat-európai egyházmegyékre, Amerikára, Pakisztánra és Japánra is. A pátriárkátus székhelye évszázadokig a Hagia Szophia-székesegyház mellett volt. Konstantinápoly 1453-as elestével áthelyezésre került, és jelenleg a Fanar városnegyedben található.
Ferenc pápa megérkezésekor I. Bartholomaiosz pátriárkával együtt lépett be a Szent György patriarchális templomba. A szertartás során imák hangzottak el a pápáért, a pátriárkáért és Isten szent egyházainak egységéért. Az ökumenikus pátriárka, majd Ferenc pápa intézett beszédet a jelenlevőkhöz. Ezt követően latinul együtt elimádkozták a Miatyánkot.
Az ökumenikus imádság végén Ferenc pápa megkérte I. Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkát, hogy áldja meg őt és a katolikus egyházat, majd a pápa latinul, a pátriárka görögül adta áldását az egybegyűltekre.
A Szentatya hálát adott Istennek ezért a találkozóért, illetve törökországi apostoli útjáért. Lélekben felkészülve Szent András apostol, az ortodox testvéregyház védőszentjének ünnepére, a pápa Zakariás próféta szavait idézte. Az Úr ígéretet tesz: „Lám, kiszabadítom népemet napkelet és napnyugat földjéről… Hűségben és igazságban” (vö. Zak 8,7.8).
A Szentatya köszönetet mondott Bartholomaiosz pátriárkának a testvéri fogadtatásért. Mint mondta: „Érzem, hogy örömünk nagyobb, mert a forrás túlmutat rajtunk, nem elkötelezettségünkből és fáradozásainkból ered, hanem abból, hogy közösen ráhagyatkozunk Isten hűségére, aki az egyházba helyezi újjáépülő templomának alapjait (vö. Zak 8,9). Ez a béke, ez az öröm magva, melyet a világ nem adhat meg nekünk, de amelyet az Úr Jézus ígért meg és ajándékozott tanítványainak feltámadása után a Szentlélek erejében.”

András és Péter meghallgatta ezt az ígéretet, megkapta ezt az ajándékot. Édestestvérek voltak, de Krisztussal való találkozásuk testvérekké tette őket a hitben és a szeretetben is. Katolikusok és ortodoxok is testvérei egymásnak a reményben. Mekkora kegyelem, mekkora felelősség együtt zarándokolni ebben a reményben, Szent András és Péter közbenjárásának támogatását élvezve. Tudni, hogy ebben a közös reményünkben nem csalatkozunk, mert az nem rajtunk és szegényes erőinken alapul, hanem Isten hűségén.
Ezzel az örömteli reménnyel, hálával és várakozással telve kívánt Ferenc pápa szép ünnepet a konstantinápolyi egyháznak Szent András november 30-i ünnepére.
A szertartást követően a pápa és a pátriárka magántalálkozóra vonul vissza, amelynek végén sor kerül az ajándékok kicserélésére és a két delegáció bemutatására.
Ferenc pápa Krisztust ábrázoló mozaikot ajándékozott Bartholomaiosz pátriárkának.

A mozaik eredetije Szent Péter sírjánál található, a Szent Péter-bazilika pápai oltára alatt, ahol a szent palliumokat őrzik. Eredetét a 9. századra teszik, erre az időszakra vezethető vissza néhány részlete, például az arc, míg más részeket később módosítottak. Ez az ábrázolás a konstantini bazilika díszítő eleme volt, amely megmaradt eredeti helyén.
A mozaik Krisztust mint tanítót és áldásosztót ábrázolja, kezében kezében tartja a nyitott evangéliumot, amelynek lapjain a következő idézetek olvashatók: „Én vagyok az út, az igazság és az élet”, és „Aki bennem hisz, élni fog”. Az alkotást a Vatikáni Mozaik Műhely készítette olyan technika felhasználásával, amelyet évszázadok óta alkalmaznak a Szent Péter-bazilika mozaikjainak készítésénél.
Fotó: ANSA, News.va
Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése