2014. 12. 28.

2015-ben bérmálkozóknak 9.



A bérmálkozó EMBERKE csak négy betűből áll:  
É
rteni akarja az evangéliumot
Ö
ntudatossá akar válni, 
T
anúságot akar tenni Krisztusról és  
Á
ldássá akar lenni. 
Azért bérmálkozunk:
- hogy a Szentlélek segítségével mélyebben tudjuk érteni a kinyilatkoztatott igéket,
- hogy öntudatos keresztényekké váljunk, vagyis az elképzelhetetlenül teljes életet, a kegyelemben gyökerező szentháromságos, közösségi életet tudjuk élni,
- hogy felnőtt és tanúságtevő keresztényekké váljunk,
- hogy hitünk szerinti élettel, áldássá legyen bennünk mindaz a jó, amit keresztségünk óta szüleink és keresztszülők, valamint az egyházközösség értünk tettek. (Katolikus Egyház Katekizmusa, a továbbiakban KEK 1303).

 **


52. Istennel találkozhatunk az imádságban és a Szentírás olvasásában. Megtapasztalásának egy harmadik módja az emberekben lehetséges. Ez a találkozási forma talán a legközvetlenebb, de egyben a legnehezebb számunkra. Hitre van szükségünk az imádsághoz, hitre van szükségünk Istennek a Bibliában való jelenlétének az elfogadásához, de igazán nagy hitre van szükségünk Istennek az emberekben történő felismeréséhez.
53. Minden ember Isten képmása. Isten megjelent Ábrahámnak, azóta a vendégszeretet erény. A második isteni személy emberi alakot öltött Jézus Krisztusban. Így teljesedett be az ember ősi vágya: „Hadd lássam meg dicsőségedet” (Kiv 33,18). Jézus megígérte, hogy köztünk marad és ezt az ígéretét többféle módon teljesítette. Így az emberekben való jelenléttel is. Amit egynek a legkisebbeknek tettetek, nekem tettétek (Mt 25,31-46).
54. Krisztus azonosítja magát követőivel, és ennek az azonosságnak az alapja Szent Pál azon tanításán alapszik, miszerint az Egyház Krisztus titokzatos teste. Az apostol az Egyházat egy élő szervezethez, az emberi testhez hasonlítja. A test feje Krisztus, éltető lelke a Szentlélek, tagjai pedig mi vagyunk, minden megkeresztelt ember. Amint az emberi testben minden tagnak más szerepe, feladata van, de valamennyinek össze kell fogóznia, mert a test csak így él, és így egységes, úgy az Egyházban is minden kereszténynek van egy különös, sajátos feladata, amelyet teljesítenie kell az Egyház javára.
55. A nem keresztények, akik nincsenek megkeresztelve, azok is Isten gyermekei. Ők is meghívást kaptak az Egyházba, azért teremtette Isten őket, hogy ennek a titokzatos testnek tagjai legyenek. Tehát ők is Krisztust képviselik számunkra, bennük is Krisztus jelentkezik előttünk, Ő fordul hozzánk és nekünk fel kell ismernünk embertársainkban.
56. A hitünk szerint a lezüllött bűnözőben is Istennel kellene találkoznunk, bár a sok gonoszság és gyarlóság eltakarja Krisztust bennük. Arról a szennyről van szó, amivel bemocskolták magukban a Krisztus-arcot. Talán egy ártatlan gyermek tiszta tekintetében, egy tiszta fiatal szerelmes őszinte boldogságában, egy szülő áldozatos önzetlen jóságában, egy jóságtól sugárzó embertársunkban sikerül meglátnunk Krisztust. De a gonoszokban felismerni nagyon nehéz, a hitünket próbára tevő fordulat.
57. Kik képviselik különösképpen az Istent?A szentéletű és jóságos emberek; az egyház elöljárói; a szülők és elöljárók; a jótevők; a szenvedő és beteg emberek; a szegények és nélkülözők; a ránk szoruló emberek.
58. Hogyan kell élnünk? Kit képviselünk az emberek előtt? Nemcsak másokban kell felismernünk Krisztust, hanem nekünk is úgy kell élnünk, hogy mások is felismerhessék bennünk Krisztust. A bérmálásban megerősödve, ha mindig Jézus Krisztust képviseljük az emberek előtt, akkor nemcsak Krisztus jutalmára számíthatunk, hanem a társadalomnak is jó szolgálatot teszünk. „Ma nem tanítókra van szükség, hanem tanúságtevőkre!” – mondta Boldog VI. Pál pápa.



- folytatjuk -
©Darvas-Kozma József

Bérmálkozóknak 1-8. részt itt találod:  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése