2014. 11. 22.

2015-ben bérmálkozó ifjaknak 1-2.


A bérmálkozó EMBERKE csak négy betűből áll:  
Érteni akarja az evangéliumot
Öntudatossá akar válni, 
Tanúságot akar tenni Krisztusról és  
Áldássá akar lenni. 
1. Azért bérmálkozunk:
- hogy a Szentlélek segítségével mélyebben tudjuk érteni a kinyilatkoztatott igéket,
- hogy öntudatos keresztényekké váljunk, vagyis az elképzelhetetlenül teljes életet, a kegyelemben gyökerező szentháromságos, közösségi életet tudjuk élni,
- hogy felnőtt és tanúságtevő keresztényekké váljunk,
- hogy hitünk szerinti élettel, áldássá legyen bennünk mindaz a jó, amit keresztségünk óta szüleink és keresztszülők, valamint az egyházközösség értünk tettek. (Katolikus Egyház Katekizmusa, a továbbiakban KEK 1303).
2. Szentlélekre azért van szükségünk, hogy megerősítsen bennünket az öntudatos keresztény életben.
3. A keresztség által Krisztusba oltódunk. Ez új viszonyt teremt köztünk és az Isten, Krisztus, az emberek, az Egyház, valamint a Szentlélek között. Az új viszony pedig a kölcsönös szeretet és egymásért létezés. A keresztény ember bűne mindig súlyosabb, mert őt Isten magához emelte és ő hűséget fogadott Krisztusnak. Amikor vétkezik hálátlan szószegő, megveti Isten barátságát.
4. Krisztusnak hármas küldetése volt: prófétai, papi és királyi. (vö. KEK 783-786).
- Mint próféta Isten üzenetét hirdette az embereknek: „Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban” (Mk 1,15).
- Mint pap bemutatta Atyjának a legkedvesebb áldozatot: önmagát áldozta fel a keresztfán és imádságával is közbenjár értünk Istennél.
- Mint király nemcsak a világmindenség Ura volt, hanem a világot elsősorban az embereket, tanításával és engedelmességének példájával visszavezette Istenhez. (Szentlélek szentsége könyv, a továbbiakban SzSz 28. old.)
5. A keresztség által részesültünk Krisztus hármas küldetésében: Minden keresztény próféta. Ezért a kereszténynek öntudatos hitével és keresztény életével tanúságot kell tennie az emberek előtt Istenről.
Mindnyájan papok vagyunk a keresztség óta olyan értelemben, hogy Istennek kell szentelnünk mindennapi életünket: munkánkat, családi életünket, gondjainkat, szenvedéseinket és embertársaink őszinte szolgálatát. Ezt általános papságnak mondjuk.
Mindnyájan királyok vagyunk, amennyiben Isten nekünk adta ezt a földi világot, amely a bűn által elszakadt Tőle, és amit nekünk kell visszavezetni Hozzá.
 
Bérmálkozóknak 2.

6. A keresztséggel jár, hogy teljesítsük az Egyházzal szembeni kötelezettségünket, hűségesen ragaszkodjunk hozzá és méltóképpen éljünk. Az Egyház a Krisztus által neki adott felhatalmazásnál fogva a hívek és a hívő közösség életét segítő, szabályozó rendelkezéseket hoz. 
Ilyen az Anyaszentegyház Ötparancsolata:
1. A vasárnapot és a kötelező ünnepeket szentmisével és pihenéssel szenteld meg!
2. A pénteki bűnbánati napokat és a parancsolt böjtöket tartsd meg!
3. Évente gyónjál és legalább a húsvéti időben áldozzál!
4. Házasságodat az Egyház törvényei szerint kösd meg, és gyermekeidet katolikus módon neveld!
5. Az Egyházat anyagi hozzájárulásoddal is támogasd!
7. A bérmálás megerősíti bennünk mindazt, amit a keresztség elkezdett.
Mélyebb, közvetlenebb ismeretet ad Istenről, főképpen Istennek irántunk való szeretetéről.
Felébreszti bennünk a keresztény öntudatot, segít a tökéletes keresztény életre.
8. A bérmálás a karizmák, a Szentlélek adományainak a szentsége. Az Egyházban való meghívás mellett, a Szentlélek mindenkinek ad valami külön tehetséget, ösztönzést, amivel az Egyházat, a közösséget szolgálja. Ezek lehetnek rendes és rendkívüli adományok, amit azért kapunk, hogy keresztény testvéreink hasznára legyünk.
9. A bérmálás képessé tesz, hogy felismerjük a Szentlélek munkáját saját lelkünkben és a világban és így követhessük az ő indításait.
10. A bérmálás átalakít, mint az apostolokat, de nem automatikusan műveli mindezeket bennünk, hanem a Jézusban való hit által. A két vakot mielőtt meggyógyította, ezt kérdezte: „Hiszitek-e, hogy meg tudom tenni?” (Mt 9,28) Kérnünk kell tehát a kegyelmet, fel is kell készülnünk rá, hogy tudjuk elfogadni és felhasználni. Nagy Szent Leó pápa figyelmeztet: „Ébredj, ember, és döbbenj rá méltóságodra! Vedd észre, hogy Isten képmása lettél; .. ha Isten temploma vagyunk, és Isten Lelke lakik bennünk, akkor bármelyik hívő több gazdagságot hordoz lelkében, mint amennyit megcsodál a csillagos égen.”

- folytatjuk -
©Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése