2014. 07. 01.

Zarándoklat a Fekete Madonnához

Negyedik alkalommal szervezte meg a budapesti Misszió Tours Utazási Iroda a Fekete Madonna elnevezésű, négynapos lengyelországi zarándoklatot, ezúttal is népes csíki részvétellel.
IMG_7024_b 
Egyre népszerűbb a csíkiak körében is a czestochowai zarándoklat
„A múlt héten lezajlott zarándoklat a második volt, amelyen részt vettem” – számolt be az útról Urbán Erik ferences atya. A csíksomlyói kegytemplom igazgatója szerint a lengyel nép számára Czestochowa különleges hely: Jasna Góra a nemzet szentélye, az a hely, ahol a remény fénysugarának a forrása a csodálatos képmásban jelen lévő Mária. Az a hely, ahová évszázadok óta zarándokolnak a magyarok, ahol az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend tagjai, a pálos testvérek letelepedtek.
Vonattal a szent hely felé
Mint azt beszámolójából megtudtuk, a zarándoklaton közel hétszázan vettek részt Magyarországról, Erdélyből mintegy 150 zarándok indult útnak, fiatalok és idősebbek egyaránt. Második alkalommal vettek részt az utazáson a Szent Ferenc Alapítvány gyermekei közül húszan, illetve a csíkszeredai Segítő Mária Gimnáziumból nyolc diák, akik az utazási iroda támogatásával utazhattak. Az első nagyobb megálló Krakkó volt, ahonnan egy ünnepi szentmise után Czestochowába, Lengyelország nemzeti kegyhelye felé vették az irányt a vonatos zarándokok. Itt a helyi perjel atya köszöntötte a zarándoklat résztvevőit.
„Nagy öröm és boldogság volt bennem, hogy a bazilikában ott láttam drága kincsünk, a Csíksomlyói Szűzanya kegyszobrának másolatát, amit múlt évben adományoztunk a pálosoknak. Tavaly, amikor eljöttünk a kegyhelyről, úgy éreztem, hogy magunkból hagyunk ott egy darabot, amit a másolat jelképezett, ezért búcsúzásomkor megcsókoltam a Szűzanya szobrát – most pedig öröm volt bennem, amikor megláttam, ezért ismét csókkal köszöntöttem” – említette a kegytemplom igazgatója. Mint kiderült, Czestochowában Darvas-Korzma József esperest, a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia plébánosát a Pálos Rend elöljárósága pálos konfráteri, vagyis a Pálos Rend tiszteletbeli tagja címmel tüntette ki a szerzetesrend érdekében végzett szolgálatáért és a pálos testvérek hargitarfürdői letelepedésben nyújtott segítségéért.
Lelkileg felüdülve tértek haza
A pálos szentélyben való tartózkodás szűk három napja alatt számos lelki programon vehettek részt a zarándokok, melyek élmények sorozatával gazdagították őket. „Lehet, hogy testileg megfáradva, de lelkileg felüdülve és megújulva, élményekkel gazdagon tértünk haza. Egyesek egyszer s mindenkorra az emlékezetükben és a szívükben őrzik az élményeket, mások azt fogadták, hogy jövőre is elzarándokolnak Lengyelország nemzeti kegyhelyére. A közel 700 zarándok eggyé kovácsolódik a zarándoklat alatt – egyek leszünk, hasonlóan gondolkodunk” – zárta gondolatait a csíksomlyói kegytemplom igazgatója.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése