2014. 04. 20.

Ételszentelés Csíkszeredában

Húsvétvasárnap, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepén a hagyományos ételszentelésre több ezren gyűltek össze a csíkszeredai Szabadság téren, ahol Tamás József püspök áldotta meg az étkeket.
Eledelszenteles Csikszeredaban (1)_b 
Benépesítették a hívek a Szabadság-teret
A húsvéti ételszentelés Csíkszeredában megőrizte évszázados, eleven ünnepélyességét, reggel 8 órakor rendezett sorokban várták a hívek, hogy püspöki áldásban részesüljenek a kosarakban helyezett eledelek.
Kereszténységünk legnagyobb ünnepén, húsvét reggelén a föltámadt Krisztus szavaival köszöntötte az összesereglett sokaságot Tamás József püspök: „Békesség veletek!”. Mint fogalmazott, a föltámadt Jézus Krisztusnak több jelképe is van, amit a liturgiában használ az egyház, egyik ilyen jelképe a húsvéti gyertya, amit nagyszombat este megáldottak. Jézus a világ világosságának nevezte önmagát, azért jött, hogy tanításával megvilágosítsa a mi életutunkat, kérdéseinkre és problémáinkra feleletet adjon. Elmélkedésében a püspök a húsvéti jelképekről beszélt. Jézus húsvéti bárányként feláldozta önmagát érettünk a kereszten engesztelésképpen, ezért fogyasztunk húsvétvasárnap bárányhúst.
Eledelszenteles Csikszeredaban (9)_b 
Szenteltvízzel hintették meg a kosarakat
„Jézus jelképe a piros tojás, hiszen ahogy a csirke áttöri a tojásnak a falát és kikel belőle, húsvét hajnalán az Úr Jézus is így lépett ki a sírból. Másik jelképe a húsvétnak a nyúl, ami az éberségre figyelmeztet bennünket, hogy mindig éberen várakozzunk Jézus Krisztusra, aki majd el fog jönni még egyszer megítélni ezt a világot” – emelte ki Tamás József püspök. Örömének adott hangot, hogy az évszázadok során az ételszentelés nem veszítette el jelentőségét, hiszen a húsvéti eseményekben gyakran találkozunk azzal, hogy Jézus az étkezést használta fel arra, hogy meggyőzze övéit feltámadásának tényéről – példaként az emmauszi tanítványok történetét idézte fel.
„A  megáldott eledelek elfogyasztásában találkozzunk Ővele, az Úr békéje töltse el mindannyiunk szívét és áldása kísérje mindennapi életünket” – kérte Isten áldását a püspök. 

Eledelszenteles Csikszeredaban (12)_b 
Több ezren vettek részt az ételszentelésen
Ezt követően a téren kialakított sorok között vonult el a papság - Msgr. Tamás József segédpüspök,  P. Balla Barnabás pálos, Fr. Szücs Imre pálos, Mihály Imre, Szecsete Zoltán, Csíki Szabolcs káplánok és Darvas-Kozma József esp.-plébános - a ministránsokkal és meghintették szenteltvízzel a kosarakat.

Az áldás után az ételszentelés a pápai himnusz, nemzeti imánk és a Székely himnusz eléneklésével ért véget.

„Az ételszenteléskor ma is kitűnt, hogy a székely katona nemzet. Tud fegyelmezett lenni, és közösségére dicsőséget hozni” – jegyezte meg Darvas-Kozma József esperes-plébános.

székelyhon.ro

Több képet láthatsz itt: Ételszentelési képek, Csíkszereda 2014.
A Csíki ételszentelésről friss képek
A Duna TV beszámolója: http://www.hirado.hu/videok/?video=119024

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése