2014. 02. 21.

Spanyolország az emberi jogokért

Történelmi szavazás Spanyolországban az abortuszról: visszafordítja a halálkultúráját

Az abortusztörvény reformját megszavazta a spanyol parlament, elutasítva az élet ellenes ellenzék indítványát. A Dignitatis Humanae Intézet elnöke, Luca Volonté elismerését fejezte ki a spanyol miniszterelnöknek elkötelezettségéért, amellyel a még meg nem született élet védelmezését erősíti.

Rahoy kormányfő hivatalba lépésekor kitűzte az abortusztörvények szigorítását, amely felé megtette az első lépéseket. Az elmúlt hetekben azonban a nemzetközi abortusz lobbi mindent megtett, hogy megakadályozza a kormány törekvését. Vissza akarta vonatni a törvénytervezetet a parlamentben. Ennek ellenére is a Rahoy vezette kormány kitartott a reform mellett és felemelte hangját a társadalom legsérülékenyebb tagjaiért, a még meg nem született gyermekekért. Luca Volonté nagyra értékelte a spanyol kormány kitartását.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt indítványt nyújtott be a törvényjavaslat ellen, de 183 nem és 151 igen szavazattal a parlament elvetette. A törvényt az év során ratifikálják és lép majd életbe. A megfogant és várandós nők jogainak védelmére irányuló átfogó törvény visszaállítja a terhesség-megszakítást mint bűntényt, de enyhíti az abortuszt erőszak vagy az anya fizikai vagy pszichológiai egészségét bizonyító veszély esetén. Továbbá az abortusz klinikától független két orvosnak kell bizonyítania a terhesség-megszakítás szükségességét előre meghatározott feltételek mellett. Ezentúl az abortusz alkalmazását erkölcsi szempontból elítélő orvosoknak biztosítja a jogot, hogy lelkiismereti alapon tartózkodhatnak annak elvégzésétől.

A Dignitatis Humanae Intézet elnöke a törvény kapcsán kiemelte, hogy reményt ad egy új kultúrára, amely egyenlő fontossággal értékel minden emberi életet, elismerve minden gyermek, beleértve a még meg nem született gyermek méltóságát. A spanyol törvény megváltoztatása azt az üzenetet küldi az európai életvédőknek, hogy a halál kultúrája felé hajló jelenlegi irányvonal ellenére lehetséges a még meg nem született gyermek ügyének előmozdítása.

A Dignitatis Humanae Intézet célja az emberi méltóság védelmezése arra az antropológiai igazságra alapozva, hogy az ember Isten képére és hasonlatosságára lett teremtve, tehát veleszületett méltósággal rendelkezik. Az Intézet előmozdítja ezt a szemléletet azáltal, hogy támogatja a közéletben részt vevő keresztényeket. Segíti őket hatékony és koherens válaszokat nyújtani azokra az erőfeszítésekre, amelyek a keresztény szemlélet közéleti elhallgattatására irányulnak.

(sv) VR


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése