2014. 02. 12.

Magyar azonosságtudat megőrzése Amerikában

Az amerikai magyar cserkészcsapatok szerepe az identitás megőrzésben - interjú Rácz Árpáddal, a San Francisco környéki cserkészcsapatok parancsnok-helyettesével

"Kritikus szerepük van a helyi magyar cserkészcsapatoknak a magyar identitás megőrzésében, mert az itt született vagy gyermekkorukban ide kikerült magyarok ezáltal bővíteni, fejleszteni tudják szókincsüket, életre szóló barátságokat alakíthatnak ki más magyarokkal" - mutatott rá Rácz Árpád, aki már az Egyesült Államokban, a Szilikon-völgy környékén született. Szívén viseli a helyi magyarság sorsát, a keresztény élet ápolását. Támogatja az egyházat és a San Francisco környékén élő magyarokat. A San Francisco környéki magyar cserkész közösségben fontos szerepet vállal. A szilikon-völgyi magyar alapítású Woodside-i bencés perjelségben egy novemberi vasárnap megtartott magyar nyelvű szentmise után beszélgettünk a cserkész parancsnok-helyettessel.

Elmondta, hogy 80-100 között van a fiú és a lány cserkészcsapat létszáma (www.sfcserkesz.com). Az idő múlásával egyre növekszik a tagság száma. Rácz Árpád nagyon pozitívnak látja a helyi cserkészmozgalom jövőjét. Szükségük lenne több cserkészvezető korú tagra, akik ezt a feladatot el tudnák látni. Mindig vannak, akik tanulás vagy munka céljából érkeznek San Francisco környékére és bekapcsolódnak a cserkészek programjaiba.

Az egyetemen továbbtanulókat ösztöndíjakkal igyekeznek a cserkészcsapatokba bevonni, hogy megtartsák kötődésüket és ápolják ezáltal is magyar identitásukat. Azok, akik felsőfokú tanulmányaik után külföldi út, magyarországi tartózkodás miatt hosszabb időre távol kerülnek a közösségtől, visszatérésük után magyarságuk megtartása céljából is a cserkészcsapatot segítve kapcsolódnak vissza hozzájuk.

(fotó: a Woodside-i bencés perjelség temploma)

(sv) VR



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése