2014. 02. 09.

Kisebbségvédelem napjainkban - Vincze Lóránt


A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig című előadássorozat 119. találkozóján Vincze Loránt kisebbségvédelem az Európai Unióban témakörben tartott előadást péntek este a csíkszeredai városháza dísztermében.
vinczelorant2_b 
Veress Dávid meghívásának tett eleget Vincze Loránt a FUEN alelköke
Hogyan dönthető le a kisebbségi kérdést övező közöny fala az EU intézményeiben? A polgári kezdeményezéseken kívül milyen eszközei maradtak az európai őshonos kisebbségi közösségeknek az EU-s szintű érdekérvényesítésre? – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ előadásában Vincze Loránt a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) alelnöke.
A nemzeti kisebbségek védelme egy olyan terület, amelyben nem sikerült kellően előrelépni a kulturális és politikai érzékenységnek köszönhetően – állapította meg előadása kezdetén az RMDSZ külügyi titkára. Megítélése szerint Székelyföld autonómiája Bukarestben dőlhet el, ehhez párbeszéd kell kialakuljon és a többség el kell fogadja. „Nyomásgyakorlással lehet a román többség közönyét eloszlatni, és a nyugat-európai tapasztalatokat, jó példákat kell hasznosítani” – emelte ki az előadó, aki Dél-Tirolt hozta fel pozitív példaként.
Biztatóak lehetnek számunkra a franciaországi történések, ahol tavaly több városban tüntettek, hogy a regionális nyelveket vegye védelmébe az állam, így jogi lehetőség adódhat, hogy Franciaország elismerje kisebbségeit. „Ha Franciaország és Németország, az EU hajtómotorjai, elkezdenek kisebbségi kérdésben előrelépni, az elindítja a kedvező folyamatokat. Európában annyit tudnak rólunk, amennyit mi magunkról elmondunk” – véli Vincze Loránt.
A 120. előadásra február 11-én, kedden 18 órától kerül sor, Veress Dávid meghívására Kiss Tamás és Barna Gergő szociológus a legutóbbi népszámlálás magyar vonatkozásait mutatja be a csíkszeredai városháza dísztermében.

Iochom Zsolt
székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése