2014. 02. 26.

Ferenc pápa hatása a Vatikáni divatra

Se arany, se bársony, se királyi szőrmék. Ferenc pápa leegyszerűsített pápai ruhatára, amely általában praktikus fekete cipőből és fehér reverendából áll, tökéletesen illeszkedik felhívásához, melyben egyszerűségre és alázatra szólította fel a papságot – írja az AP hírügynökség.
A szombati ünnepi ceremónia azonban, melynek során a Szentatya 19 új bíboros fejére helyezte a vörös selyem birétumot, sokakat kíváncsivá tett: vajon mibe fognak öltözni az új bíborosok, akik közül többen a világ legszegényebb országaiból származnak? Hagyományosan tetőtől talpig – a selyem pileólustól a zokniig – skarlátvörösbe szokás öltözni ilyen alkalmakkor, hozzá a fehér, csipkés, hímzett karinggel, amelyet rávesznek a vörös reverendára a mozetta névre hallgató vállgallérral együtt.
Minden azon múik, hogyan értelmezik újra a bíborosok a hagyományos viseletet – mondja Raniero Mancinelli, aki az 1960-as évek eleje óta öltözteti a bíborosokat, sőt, a pápákat is, a Vatikán közelében lévő aprócska boltjából.
Vajon ezúttal a vörös selyem vállgallért választják? Vagy Jorge Mario Bergoglio bíborost követik, aki egy egyházi legenda szerint a 2001-es konzisztóriumon egy átalakított reverendát viselt, melyet elődjétől örökölt?
„A bíborosok és papok sokkal visszafogottabbak, sokkal kevesebbet költenek ruházkodásra – mondta Mancinelli úr az Associated Press hírügynökségnek –, az aranyozott mitrák csak a kirakatot díszítik. Ez Ferenc pápa hatása. Meg akarják mutatni, hogy ők is ugyanazon az oldalon állnak.”
Mancinelli, aki nem sokat aludt mostanában, mert az utolsó simításokat végezte az új bíborosok öltözékén, adott nekünk néhány tippet, mire figyeljünk. A karinget díszítő csipke mennyiségén és minőségén például rögtön észrevehető, hogy kevesebbet költöttek rá – ez is Ferenc pápa hatása. 2001-ben, amikor Jorge Mario Bergoglio bíboros lett, egy egyszerű karinget viselt, melyet mindössze két vékony csipkeszegély díszített.
Lehet takarékoskodni magának a reverendának az anyagán is: hajdan drága selyemből vagy kasmírból készült, napjainkban általában szintetikus anyagokból: poliészterből, illetve egy szintetikus gyapjúkeverékből. „Kevesebbe kerül, és sokkal tovább tart, az biztos” – magyarázta Mancinelli úr.
A hajdan kézzel készülő 33 vörös gomb, mely Krisztus életkorára utal, manapság általában géppel készül. Mindent egybevéve – mint Mancinelli úrtól megtudtuk – egy bíboros öltözéke néhány száz euróba kerül, nem néhány ezerbe.
A kardinálpiros kifejezés mögött az rejlik, hogy amikor a pápa az új bíborosok fejére helyezi a birétumot, elmondja: a vörös szín szimbolizálja, hogy a bíborosok készek akár a vérüket is ontani az egyházért.
Akik alaposan megfigyelik a bíborosokat, észreveszik a bíborosi mellkeresztek változását is. Amikor a jezsuita Bergoglio 1992-ben püspök lett, egy barátjától kapta azt az egyszerű fémkeresztet, amelyet azóta is visel (nem fogadta el az aranyberakásos keresztet megválasztása éjszakáján). Bergoglio fémkeresztje is Mancinelli üzletéből származik, jelenleg 330 euró körüli áron kapható.
És természetesen ott vannak a konzisztóriumot követő ünnepségek. A múltban az új bíborosok tiszteletére drága fogadásokat adtak, melyen megvendégelték az egyházközségi tagokat, plébániai híveket, a barátokat és a családtagokat, akik sokszor hosszú utat tettek meg azért, hogy részt vehessenek az ünnepi alkalmon. De emlékezzünk csak Ferenc pápa megválasztására, mikor arra kérte a testvérét, hogy maradjon otthon Argentínában, sőt honfitársait is arra kérte, hogy ajánlják fel jótékony célra a pénzt, amelyből Rómába utaznának.
Ferenc pápa januárban személyes hangú levelet küldött az új bíborosoknak, melyben arra kérte őket, hogy a kinevezést fogadják örömmel, ugyanakkor ezt is kérte a Szentatya: „ne engedd, hogy érzelmeid kifejezése világias formát öltsön, kerülj mindenfajta ünneplést, mely a visszafogottság, a józanság és a szegénység evangéliumi szellemétől idegen”.
Mancinelli elmondta, hogy mióta egy évvel ezelőtt Ferenc pápát megválasztották, érezhető, hogy összehúzták a nadrágszíjat a papi öltözékeken is – ami természetesen az egész világot sújtó gazdasági válságnak is köszönhető.
Kivételek persze mindig vannak. A Teverén túl található Gammarelli 1798-ban alapított pápai szabósága. Ők készítik azt a fehér ruhát – három méretben – melyben az újonnan megválasztott pápa először kilép az erkélyre megválasztása után.

Lorenzo Gammarelli elmondta: az, hogy Ferenc pápa mértékletességre intett mindenkit – amit az Esquire magazin úgy értékelt: „egy új korszak (és sokak számára, új remény) finom jelzése a katolikus egyház számára” –, egyáltalán nem érintette súlyosan az üzletet.
„Azok, akik egyszerűek voltak, egyszerűek is maradtak” – mondta. És fordítva is így van. Lorenzo Gammarelli a régi bolt skarlátvörös bíborosi öltözetekkel és piros köpenyekkel díszített kirakata előtt beismeri: „Az egyszerűség nem itt található.”
Magyar Kurír
(bh–vn) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése