2014. 02. 20.

Egymás torkának ugrottak az Összefogás kampánystratégái

Vitát gerjesztett a baloldali ellenzéken belül annak a kérdésnek az eldöntése, hogy mikor és hogyan indítsák a miniszterelnök-jelölti kampányt. Az MSZP izraeli kampánytanácsadója annyira felkapta a vizet, hogy végül Mesterházy Attilának kellett közbeavatkozni és elsimítani az ellentéteket - írja a hvg.hu.

A Simon-ügy az egész Összefogás kampányára hatással van. Ezzel kapcsolatban robbant ki ugyanis hatalmas vita egy szűk körű ellenzéki értekezleten, melynek végén Ron Werber, az MSZP izraeli kampány-szervezője feldúltan elhagyta a termet - tudta meg a hvg.hu szocialista forrásokból. Végül Mesterházy avatkozott közbe és simította el az ellentéteket.
Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölti kampányának elindítását Ron Werber a Simon-botrány miatt eltolta volna. Ezt ugyanis elsősorban ő szervezi, viszont múlt hét szerdáig nem volt teljesen világos, hogy mikor indul, és hogyan kapcsolódik majd az összefogás általánosabb, mozgósító kampányával.
Mesterházy játszotta a békepapa szerepét
A hvg.hu egy MSZP-s stábtagtól megtudta, hogy a kampány menetrendjét, stratégiáját nem Ron Werber határozta meg, hanem a párt választott tisztségviselői. Az öt párt (MSZP, Együtt, DK, PM, Liberálisok) vezetői, illetve kampányfőnökei hetente egyszer - rendszerint szerdán - összeülnek, hogy a legfontosabb kérdéseket, a heti teendőket átbeszéljék.
A múlt heti megbeszélésre meghívást kapott az MSZP izraeli kampánytanácsadója is. Azt várták tőle, hogy végre bemutassa a közös miniszterelnök-jelölt kampányt. Erre azért volt szükség, mert eddig a kampánycsapat nem sok információt kapott erről. Nekik az volt az elképzelésük, hogy összekapcsolják Mesterházy kampányát a rövidesen induló közös mozgósító kampánnyal. Ez az elképzelés azonban Werbernek egyáltalán nem tetszett, kijelentette: ő a miniszterelnök-jelölti kampányért felelős, aminek kialakította az ütemezését, és ha mások beleszólnak ebbe, akkor ő nem tudja garantálni az eredményeket. A hvg.hu információi szerint Werber amellett kardoskodott, hogy ezzel az elmúlt napok eseményei fényében várjanak ki, és március közepén indítsák el a kampányt. A többi párt stratégái ezt túl késeinek tartották.
Mesterházyt kivonták a frontvonalból
Mesterházyt szándékosan vonták vissza az első vonalból, hogy ne támadja a Fidesz a Simon-üggyel. Ez azonban nem mindenkinek tetszett, Gyurcsány az Inforádióban hangot is adott ennek a véleményének. Azt mondta: nincsen igaza Mesterházynak, Simon vagyongyarapodása nem magánügy, szembe kell nézni a helyzettel.
Végleg betett a Simon-ügy
A Simon-ügy teljesen a fejetetejére állította az Összefogás kampányát. Feltételezhetően emiatt maradt el a múlt péntekre tervezett közös kampánynyitó rendezvénye.
A hvg.hu belső forrásokból úgy értesült, Gyurcsány Ferenc borította fel a menetrendet, amikor szombatra tette az évértékelő beszédét. A DK-sok viszont éppen azt állítják, hogy a szocialisták kérték az esemény elnapolását, mert a Fidesz egész héten "ütötte" a Simon-ügyet, pedig az MSZP néhány nap alatt rövidre zárta azzal, hogy teljes visszavonulásra késztette a volt elnökhelyettest.
Az baloldali pártok egyezkedése és civakodása gyakorlatilag a kezdetektől fogva hátráltatja az MSZP kampányát. Először a bajai kamuvideó, majd Gyurcsány október 23-i offenzívája után kellett átírniuk a teljes forgatókönyvet. De nem tett jót Mesterházy köteles botránya sem. A Simon-botránnyal pedig láthatóan semmit sem tudnak kezdeni. Leszámítva azt, hogy elrejtették a szerény képességű Mesterházyt a nyilvánosság elől.

Nemzetihirhalo.hu
Erre vonatkozó cikk:
Gyurcsány Ferencnek a Székelyföldről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése