2014. 02. 28.

Az RMDSZ kormánybalépéséről


Forrás: rmdsz.ro
 Tisztelt Olvasó!
Emlékezzünk arra, hogy az erdélyi románok bár magyar földön éltek és nem osztrák területen, mégis a 17. századtól kezdve nem a magyarok mellett foglaltak állást, hanem a Habsburg-házat támogatták. Ezért többet értek el és jobban fejlődtek, mint a magyarok. Püspökségek, érsekségek alapításával bebetonozta 1849 után Ferenc József őket Erdélyben, a Pártiumban és a Bánságban.
A politika nem a keresztény erkölcs szabályai szerint működik. Tudomásul kell venni, hogy a hatalom árnyékában élők jobban fejlődnek. Ezt igazolja a történelem. Autonómiát kivívni csak is hátvédhatalmi támogatással és az ország többségének beleegyezésével lehet. Ezek előrebocsátása után olvassák el az RMDSZ politikai alelnökének a nyilatkozatát.

 **
Megkezdte a tárgyalásokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párttal (PSD) a magyar érdekképviselet kormányra lépésének feltételeiről, amelyekről a két politikai alakulat egyezményt készül aláírni – közölte pénteken az MTI-vel Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

Elmondta, a dokumentum nemcsak arról szól, hány miniszteri tárcát, államtitkári és prefektusi tisztséget kap az RMDSZ: a szövetség ezek mellett számos javaslatot fogalmazott meg a jelenlegi kormányprogram kiegészítésére.

A kisebbségpolitika terén az RMDSZ leendő koalíciós partnerei támogatására számít anyanyelv-használati törvénytervezeteinek elfogadtatásához, amelyek az egészségügyben, igazságszolgáltatásban, az ombudsmani hivatal és diszkriminációellenes tanács működésében pótolnák a joghézagokat. „Ha nem is kerül bele az egyezménybe", egyeztetnek arról, hogyan alakul meg a magyar tagozat a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) – mutatott rá az RMDSZ politikusa.


Felmerült a helyi és megyei jelképek, illetve a nemzeti szimbólumok használatának szabályozása. A székelyföldi polgármesterek ellen indított „zászlóperekről" szólva Borbély László úgy vélekedett, az RMDSZ kormányzati jelenléte talán segít megértetni a prefektusokkal: nem az a fő feladatuk, hogy hetente újabb pert indítsanak a magyar jelképek ellen. Az, hogy mely megyékben lesz magyar prefektus, még nem dőlt el. „Nem láttunk olyan visszajelzést, ami arra utalna, hogy nem tudunk megegyezni, de ez vasárnap derül ki" – összegezte az RMDSZ politikai alelnöke.

Arra a kérdésre, hogy bekerülhet-e az egyezménybe a parlamentben kilenc éve elfektetett kisebbségi kerettörvény elfogadása, Borbély László azt mondta: erről nem folyt részletekbe menő egyeztetés, de azt mindenképp szeretnék bevenni a megállapodásba, hogy a leendő koalíció csak konszenzusos szövegváltozatot fogadhat el, vagyis nem szavazhat meg egy megcsonkított jogszabályt, amellyel az RMDSZ nem ért egyet. Ponta korábban egyeztetett már ugyanis a tervezetről a nem magyar kisebbségek parlamenti frakciójával, amellyel arról egyezett meg, hogy a kulturális autonómiát érintő fejezet nélkül szavazzák meg a törvényt.

Borbély László beszámolt arról: a szociális, gazdasági csomag esetében a PSD nyitottnak mutatkozott az alkotmánybíróság által visszadobott decentralizációs törvény mielőbbi újraalkotására. Az RMDSZ fontosnak tartja ennek elfogadását, hogy a döntés közelebb kerüljön az állampolgárhoz. A szövetség az adótörvénykönyvnél is olyan módosításokat javasolt, amelyek nyomán több pénz maradna az önkormányzatoknál – tette hozzá.

Az infrastruktúra-fejlesztési javaslatoknál pozitív választ kaptak arra, hogy folytatódik majd az észak-erdélyi autópálya építése Aranyosgyérestől Marosvásárhelyig, erre hamarosan meghirdetik a közbeszerzési pályázatot.

Arra a kérdésre, hogy milyen posztokra számít az RMDSZ, Borbély László azt mondta: legalább két miniszteri tárcát szeretnének, mert az RMDSZ nem akar úgy belépni a kormányba, hogy ne legyen meg az ereje a kabinetben, de tisztában van vele, hogy ebben a koalícióban a magyar szövetség súlya nem éri el a tíz százalékot.

Victor Ponta korábban jelezte: azt reméli, a PSD hétfőn mind a kisebbségi frakcióval, mind az RMDSZ-szel aláírhatja a koalíciós egyezményt. Kifejtette: a koalíció mind a négy pártjának – a PSD-nek, RMDSZ-nek, a Konzervatív Pártnak (PC) és Románia Haladásáért Országos Szövetségnek (UNPR) – lesz a kormányban egy-egy miniszterelnök-helyettese.

A kormányfő hétfőn teszi közzé az új kabinet névsorát, amelyről kedden fog szavazni a bukaresti parlament.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése