2014. 02. 13.

Apolló Gázában - 2200 éves régészeti lelet

Évszázadokra elveszett görög bronz Apolló szobor tűnt fel titokzatos módon Gázában. Aztán el is tűnt hirtelen: a rendőrség elkobozta.
Egy fiatal helyi halász azt állítja: ő emelte ki a tengerfenékről, és vitte haza szamárfogaton az 500 kilós bronzalakot, és sejtelme sem volt arról, hogy valami fontosat talált. Másoknak viszont igen: később a szobor röviden felkerült az e-bay-re is, félmillió dollárért kínálták: messze az értéke alatt - írja a Reuters.
Régészek még nem vizsgálhatták meg a leletet, de a fotók alapján azt mondják: az időszámításunk előtti 5. és 1. század közé tehető a keletkezési ideje, tehát 2 ezer évnél biztosan régebbi. "Egyedülálló. Bizonyos értelemben azt mondanám, felbecsülhetetlen az értéke. Ez olyan, mintha valakinek meg kellene mondania, mennyit is ér a Mona Lisa" - mondja Jean-Michel de Tarragon, a jeruzsálemi francia bibliai és régészeti iskola történésze. "Nagyon, nagyon ritka az olyan szobor, amelyet nem márványból vagy kőből, hanem fémből készítettek."
apolló 1
A régész arra gyanakszik: azért nem közölték a pontos lelőhelyet, hogy elkerüljék a tulajdoni vitákat. De az eredetitől nyilvánvalóan nem sokban különböző állapot szerinte arra utal, hogy nem a tengerben találták, hanem a földből ásták ki valahol. Nagyon tiszta.
A palesztin halász, a 26 éves Joudat Ghrab ugyanakkor másik történetet mesél. Emberalakot látott heverni a vízben, száz méternyire a parttól, az egyiptomi-gázai határ közelében. Először azt hitte, hogy egy megégett holttest. De aztán lemerült, jobban megnézte, és látta, hogy szobor. Rokonaival együtt négy óra alatt tudta partra vontatni. Azt mondja: úgy érezte, ajándékot kapott az Istentől. Nagyon nehéz körülmények között él, és a jutalmára vár.
ap3
Az édesanyja kevésbé volt boldog, amikor meglátta a meztelen alakot. Azt kérte, hogy takarják el bizonyos részeit. Az elszíneződött zöldesbarna szobor a fiatal, atlétatermetű istent két izmos lábán állva ábrázolja, egyik karját kinyújtva, felfelé fordított tenyérrel.
Ghrab az egyik ujját levágta: elvitte egy fémszakértőhöz, hogy megtudja, mit ér. Abban bízott, hogy aranyból van. Arról viszont nem tudott, hogy az egyik testvére ugyanezt tette: egy ékszerész azt az ujjat be is olvasztotta. A család más tagjai, akik a Hamasz egyik miliciájához tartoznak, átvették a szobrot, amely valamikor ez után tűnt fel az e-Bayen. Az eladó azt üzente a reménybeli vásárlónak, hogy utazzon Gázába átvenni.
ap4
Ezt azonban könnyebb volt mondani, mint megtenni, Gáza ugyanis szinte hermetikusan el van vágva a külvilágtól. Izrael és Egyiptom egyaránt szigorúan kontrollálja a határokat és így az 1,8 millió lakost.
Hogy jelentkezett-e potenciális vevő, vagy sem, nem tudni. De amikor a Hamasz civil hatóságai tudomást szereztek a műkincsről, utasították a rendőrséget, hogy kobozza azt el.
apol2
A gázai turisztikai minisztérium tisztviselői azt mondták a Reuters-nek, hogy a szobrot addig nem állítják ki, amíg nem végez a rendőrség a nyomozással. Amely azt hivatott kideríteni, hogy ki kínálta az e-bay-en eladásra Apollót. De Ghrabnak, a halásznak jutalmat ígérnek - mondja a régészeti igazgató.
Már több külföldi múzeum jelentkezett, hogy segít restaurálni az értékes és fontos leletet. A genfi múzeum és a párizsi Louvre már azt is jelezte, hogy időszaki kiállításra kölcsön kérnék. A Földközi tengeri homok alatt vélhetően még több csoda lapul: a térséget az ókori egyiptomiak, rómaiak, bizánciak éppen úgy uralták a maguk idejében, mint később a keresztesek.

GloboPort Newsletter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése