2014. 02. 23.

Alkotmánybírósági diktatúra Romániában


Az alkotmánybíróság a hatályos alaptörvénybe ütközőnek minősítette a parlamenti különbizottság által kidolgozott alkotmánymódosító tervezet 26 pontját, azokat a magyarságnak fontos változtatásokat, amelyeket az RMDSZ javasolt.


   Vajon ismerik-e az Emberi Jogokat?                                 
                                              Forrás: realitatea.net

Az alkotmánybíróság megállapította, hogy a kisebbségi jelképhasználatra, a kulturális autonómia elvére és a hagyományos térségek közigazgatási alegységekbe szerveződésére vonatkozó módosítási javaslatok túlmutatnak az alkotmánymódosítás határain.

Oláh Gál Elvira a témával kapcsolatosan előbb Puskás Bálinttal, az alkotmánybíróság magyar tagjával beszélgetett. Puskás elmondta: az RMDSZ javaslatait a testület az egységes nemzetállam elvére hivatkozva utasította el. Az alkotmánybíró szólt az ő megalázó helyzetéről is, elmondta, hogy nem jó szemmel nézték őt a kollégái az öt órás „kemény vita” során. Körülbelül március elején fog megjelenni az alkotmánybíróság döntésének megokolása, akkor fog megjelenni az ő megfogalmazott különvéleménye is – magyarázta Puskás Bálint.
Az alkotmánybíró szerint már semmi esély nincs arra, hogy az RMDSZ elutasított javaslatai belekerüljenek a jelenlegi alkotmánymódosítási törvénybe, illetve az újonnan módosított alkotmányba.

Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének nagyon rossz véleménye van az alkotmánybíróság döntéséről, szerinte a testület meghaladta hatáskörét, politikai véleményt mondott, mert azt mondta ki, amire nem volt felhatalmazva. Negatív üzenete van ennek a döntésnek, mert határozatával kimondja, hogy nem lehetséges a közösségi kisebbségi jogok bővítése – fejtette ki az elnök. Hozzátette: alkotmánybírósági diktatúrával állunk szemben, egy egészen új alkotmányra lenne szükség.

Kossuth Rádió / erdély.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése