2013. 07. 25.

Pápa a megújulás forrásánál


A 12 órás repülőút fáradalmait és az időzóna eltolódást érkezése másnapját a Riói érseki rezidencián pihenéssel, imádsággal töltötte és a VT-re érkezett bíborosokkal beszélgetett a Szentatya. Brazíliai útjának harmadik napján felkereste az Aparecida-i Mária szentélyt, Latin-Amerika egyik legfontosabb búcsújáró helyét. A Szentatya, aki pápasága céljául a szegény egyház a szegényekért gondolatot jelölte meg, nagy kihívással néz szembe ebben a hatalmas országban. Az utóbbi évek gazdasági fellendülése következében 20 millió ember felemelkedett a nyomorból, ám további 20 millió várja, hogy sorsa jobbra forduljon.
A Szentatyát boldog ünneplő 200 ezer hívősereg fogadta, akiknek többsége a hideg éjszakát a szabadban töltötte. A hőmérséklet 5 fokra süllyedt. Aparecida 170 kilométerre fekszik a 12 millió lakosú Sao Paulo-tól. A városba érkező Szentatyát Sao Paulo állam kormányzója fogadta, míg a szentmise elején Raymundo D. Assis bíboros, a város érseke köszöntötte őt. A pápa portugál nyelven mondta a szentmisét a környék főpásztoraival együtt, míg a Világtalálkozóra érkezett püspökök Rióban maradtak és katekézist tartottak a mindenhonnan érkezett fiatalok százezreinek.
Repülőgépen indult Aparecida-ba, majd út utolsó 70 kilométeres szakaszát helikopteren tette meg. A Riótól 200 kilométerre fekvő Aparecida, mely nevében Mária jelenésére utal, egy 40 ezer lakost számláló kisváros. Története azonos a búcsújáró hellyel, amely 1717-ben kezdődött egy csodálatos halfogással. A Paraiba folyóban halászó három ember a halóban először egy Mária szobor testét, majd fejét halászta ki. A harmadszor is kivetett háló pedig szakadásig megtelt hallal. A csodálatos esemény emlékére az első apró kápolnát néhány évvel később emelték, és egy kisebb bazilika után, 1955-ben kezdték meg a mai impozáns jelenlegi szentély építését, amelyet II. János Pál pápa félig készen 1980-as látogatása során áldott meg. A brazil püspöki kar, amely 450 főpásztorával a világon a legnagyobb, 4 évvel később nyilvánította Aparecida-t nemzeti szentéllyé. Évente 7 millió zarándok látogat el ide. Nemcsak a brazilok, hanem egész Latin-Amerika népe számára kedves ez a búcsújáró hely.
2007-ben itt tartották a földrész főpásztorainak nagy tanácskozását, melyet XVI. Benedek pápa nyitott meg és amelynek egyik főszereplője Jorge Maria Bergoglio bíboros volt. A tanácskozás középponti gondolata – visszatérni a szegények egyházához: ki kell lépni a plébániák falai közül, különös tekintettel azokra a nagy problémákra, amelyek annyira tipikusak Latin-Amerika nagyvárosaiban. Azaz a nevelésen keresztül felemelni a fiatalokat és ezáltal küzdeni a minden társadalmi osztályt fenyegető erőszak és a politikai és gazdasági elitet/re jellemző korrupció ellen. Ebbe a vonalba illeszkedik a népi vallásosság értékeihez való visszatérés, amely Ferenc pápaságának is a vezérmotívuma. 

(VR nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése