2013. 05. 04.

Anya és Anyaszentegyház



Május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Boldog Gizellára, Szent István királyunk feleségére, Szent Imre édesanyjára emlékezünk és az elsőáldozó gyerekekkel az Úr szent titkait ünnepeljük. 
Ünnepünk alapvetően az Isten meghívásán nyugszik. Krisztusban eleve arra rendelt, hogy Fiának képmását öltsük magunkra. A keresztségben választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, tulajdonul választott nép lettünk. A távlat valójában lenyűgöző: arra kaptunk meghívást, hogy Jézus testvéreiként éljünk, és ugyanazon Atya gyermekeinek érezzük magunkat. Olyan ajándék ez, amely minden emberi elgondolást és tervet felülmúl. Ahhoz, hogy Isten hívására válaszoljunk és elinduljunk az úton, nem szükséges, hogy már eleve tökéletesek legyünk. Elég annak felismerése, hogy Krisztus megváltó kegyelme egyedül képes megváltoztatni szívünket és képessé tesz arra, hogy Isten szeretetét testvéreinknek továbbadjuk (vö. ApCsel 4,8-12). Az évszázadok folyamán férfiak és nők sokasága, akiket átalakított az isteni szeretet, saját létformájukat szentelték oda az Isten Országa ügyéért. Társként kapcsolódtak a Jó Pásztorhoz, hogy az életet adó Isten szeretetéről különleges módon tanúskodjanak.  
A hívő képes behatolni abba a titokzatos egységbe, amelyben Jézussal él és cselekszik az egyház. Akik a legjobb részt választották, azok életállapotukat - mint feleség és anya, férj és apa, vagy mint pap és szerzetes - Krisztus szeretetében élik meg. Erre az életállapotra Krisztus hívta meg, hogy szeretetben az élet testi, lelki és szellemi nemzői és gondozói legyenek. Ezek a földi közösséget képesek Isten oldaláról megérteni. 
Boldog Gizella Szűz Máriához hasonlóan, szívében őrizte az isteni titkokat, templomi ruhákkal látta el a férje építette templomokat, és erényeit fiába is elültette. 
Az Egyház szentsége a Krisztussal való egységtől és a kegyelem titkaira való nyitottságtól függ, amely a hívők szívében működik. Ezért hívunk meg mindenkit, különösen a gyerekeket a Krisztussal való eukarisztikus barátságra, hogy „életük legyen, és bőségben legyen”. 
Boldogok, akiket meghív lakomájára Jézus, az Isten Báránya!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése