2013. 05. 12.

A lehetetlen dolgok szentje


Casciai Rita, a "lehetetlen dolgok" szentje. A 14. században, 1381. körül Cascia környékén született Rita, akit XIII. Leó pápa "Umbria dicsőségének és gyöngyének" nevezett. 1900. május 24-én avatták szentté, de a hívek már életében szentként tisztelték, az egyház pedig 1626-ban a boldogok sorába iktatta. Szent Rita évszázadok óta Páduai Szent Antallal a legnépszerûbb olasz szentek közé tartozik. 1447. május 22-én költözött az örök boldogságba, ekkor van tehát liturgikus ünnepe .
Casciai Rita feleség és anya volt. A kor szokásához híven szülei döntötték el, hogy menjen férjhez, bár ő szíve szerint Istennek szerette volna szentelni életét. Még 30 éves sem volt, amikor egy szál maga maradt: eltemette szüleit, férjét és két fiacskáját. Sok szenvedés és fájdalom árán így földi kötelékei eloldódtak és teljesíthette mindenkori vágyát, ágostonrendi apáca lett. Szerzetesi életét fájdalmak, böjtölések és szüntelen munka között élte le, utolsó éveit ágyhoz kötötten töltötte. Szent Rita alakjához számtalan csoda kötődik. Halála percét is egy emberi kézzel nem érintett harang adta hírül. Csodálatos módon holtteste nem látott romlást. Sértetlenül került ki a tűzvészből is, amelyben néhány évvel halála után cédrusfából készült koporsója porrá égett.
A nagy jubileumi évben, 2000. május 19-én romlatlan testét tartalmazó két méter hosszú kristály koporsót helikopterrel Rómába szállították a casciai kolostorból. A vatikáni helikopter téren II. János Pál pápa várta, onnan mindjárt a római Szent Ágoston bazilikába szállították, ahol százezer hívő várta. Másnap, szombaton délelõtt pedig ünnepi menetben vitték a Szent Péter térre, ahol 10 órai kezdettel Angelo Sodano bíboros, államtitkár mutatott be szentmisét Casciai Szent Rita tiszteletére. Déli 12 órakor a pápa köszöntötte az egybegyűlt híveket, akik különvonatokkal és autóbuszokkal érkeztek az alkalomra az Örökvárosba Olaszország minden részéből. Szent Rita kristály urnáját szombaton egy órától este hat óráig a Szent Péter bazilikában látogathatták a hívek, majd visszavitték szülőfalujába, Roccaporénába. Szent Rita casciai búcsújáróhelyét évszázadok óta zarándokok sokasága keresi fel, évente másfélmillióra teszik számukat. Még Ázsiából és Dél-Amerikából is érkeznek tisztelői.
A Szentatya kifejtette: Szent Rita földi maradványa jelentős tanúságot tesz az Úr történelemben véghez vitt művéről, amikor Ő alázatos és készséges szíveket talál szeretetének befogadására. Ez a törékeny alkatú nő nagy szentté lett, és bár alázatban élte le életét, az egész világon ismerik, mint hősies életű feleséget, anyát, özvegyet és szerzetesnőt. Erősen belegyökerezve Krisztus szeretetébe Rita a töretlen hitben találta meg a szükséges erőt, hogy minden helyzetben megőrizze belső békéjét.
Szent Ritka titka életében rejlik: az alázat és az engedelmesség útját járva egyre tökéletesebben eggyé lett a Megfeszítettel. A homlokán felragyogó stigma a töviskoszorú sebe keresztény érettségét hitelesítette. Jézussal a kereszten mintegy "oklevelet" szerzett abból a szeretetből, amelyről már hősies módon tanúságot tett otthonának falai között. Szent Ágoston lelkiségét követve a megfeszített Krisztus "szenvedésben tapasztalt" tanítványa lett, és megtanulta, hogyan értheti meg az emberi szív bánatát. Rita a szegények, a kétségbeesettek szószólója lett és a hozzá folyamodóknak számtalan esetben elnyerte a vigasz és a lelki béke kegyelmét.
Casciai Rita az első női szent volt, akit a 20. század elején, 1900. május 24-én a nagy jubileum során XIII. Leó pápa szentté avatott. "Most, 100 évvel kanonizációja után örömmel a hívek elé állítom példaképül őt. Kedves olasz keresztény családok, kövessétek Szent Rita példáját, legyetek ti is képesek arra, hogy a Krisztussal való egységben erőt találjatok küldetésetek beteljesítéséhez, amely a szeretet civilizációjának szolgálata" - hangzott a pápa felhívása.
Szent Rita azoknak a nagy nőknek a sorába tartozik, akik óriási hatással voltak az egyház életére éppúgy, mint a társadaloméra. Rita valóban rendkívüli módon képviseli a nőiség eszményét és megélte azt bensőségesen a fizikai és a lelki anyaságban egyaránt.
A pápa felidézte, hogy a Szent Rita iránti tiszteletet a rózsa jelképezi. Reméljük, hogy tisztelőinek élete is olyan, mint az a rózsa, amely a roccaporenai keretben kihajtott a szent halálát megelőző télen. Vagyis olyan élet, amelyet az Úr Jézus iránti szenvedélyes szeretet táplál, olyan élet, amely nem roppan össze a szenvedés súlya alatt és amely mindenhol terjeszti Krisztus ismeretének jó illatát. Kedves Szent Ritát tisztelő zarándokok mondta végül a pápa. Rita mindannyiótoknak felajánlja rózsáját. Fogadjátok el lélekben és kötelezzétek el magatokat, hogy a soha meg nem csalatkozó reménységben éltek és a halált legyőző életet hirdetitek mindenhol.

A csíkszeredai szent Kereszt templom északi oldalán levő falfülkében május 13-án helyezzük el a Szent szobrát és kilencedet tartunk, és május 22-én este 19 órakor ünnepi szentmisét végzünk Szent Rita tiszteletére. 

Életéről többet: http://www.katolikus.hu/szentek/0522.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése