2013. 04. 08.

Kisztus világa 2013. április

Erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja 2013. április.  IV. évf. 4. szám
Az áprilisi lapszám tartalmából:
A bíboros atyák által a konklávé második napján, március 13-án Isten megadta mindnyájunknak a nagy örömet, Ferenc pápát. Azóta imádkozunk érte. Virágvasárnapján az öröm hangján szólt hozzánk: „Mi is befogadtuk Jézust; mi is kifejeztük annak az örömét, hogy elkísérjük, hogy mellettünk érezzük, hogy jelen van bennünk és közöttünk mint barát, mint testvér és mint király, mint életünk világítótornya. Ne legyetek soha szomorúak! Egy keresztény soha nem lehet szomorú! Ne engedjetek soha a bátortalanság érzésének! A mi örömünk nem a birtoklásból fakad, hanem abból, hogy találkoztunk egy Személlyel: Jézussal, aki közöttünk van”. A vezér cikk ezután a Hivatások Világnapjára irányítja figyelmünket Szentatyánk és Emeritus  pápa gondolataival.
-      Korom Imre spirituális Emmausz írásában két oldalról közelíti meg az eseményt. A tanítványok szerepébe vagy Jézus szerepébe is elképzelhetjük magunkat. Sok mindent megtudhatunk, ha elolvassuk.
-      Jakubinyi György érsek húsvéti körlevelében rámutat,  az Egyház szerepére , amely mutatja az utat a mi feltámadásunk felé, az örök boldogságba. Ezért nem zavar minket semmiféle állítólagos figyelmeztetés vagy világvégére vonatkozó jövendölés, mert mi a Krisztus rendelte sziklán állunk ,és feladatunk mindig készenlétben állni.
-      Visszatekintés Székelyföldre a Hargita magasából – P. Bátor Botond pálos atya a két hónapos tapasztalatait osztja meg. Megjegyzi: “Most hazatérünk, de nem véglegesen.” Virág Benedek pálos szerzetes útmutatásával egy életprogramot kínál.
-      A játékos ismerkedés szentekkel rovatban Szent György, Szent Odilló és egy középkori olasz szent személyével kapcsolatban ellenőrizhetjük ismereteinket.
-      Az Isten vándora – Regőczi atyával történt találkozásáról számol be Bakó Mária Hajnalka.
-      Bányász József a társadalomban megfordulni látszó folyamatokról, életmódváltásról és a posztmodern vidékgazdaság irányelveiről ír.
-      Születésnapi csokorral nagyjainkra emlékeztet Sárközi Sándor piarista atya felhozatala. Azt az okosságot és hősiességet ismerhetjük meg, amely nyomán 415 éve felszabadult Győr. A KEKK-ből viszont megtudhatjuk, hogy miért ezzel kezdődik a hitvallás: “Hiszek Istenben?”
-      A gyermekvilág örömteli meséje jó véget ér, mert megszólalt az aranyszív.
-      Kopacz Katalin bemutatja Roland Knox író, anglikán lelkészt, aki a kegyelem hatására katolikus pappá lett. Munkásságát így jellemezték: tanúbizonyság egy élő katolicizmusról, mely nyított a világ számára.
-      Ne akarj tökéletes anya lenni… menni fog – sugallja Demény Erika a gyulafehérvári Gróf Mailáth G. K. Líceum tanára. Közben az Ifi oldalon megismerkedhetünk a marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészséggel és a Mária Rádió kolozsvári stúdió ifjúságot megszólító próbálkozásával.
-      A derűs élet viccei, az áprilisi pozitív gondolatok mellett a Ferenc pápáról készült karikatúrák láttán lehet derülni. A jótékony keresztrejtvény segít, hogy agyunknak is adjunk egy kis alamizsnát. A patmoszi látnok az Emberfiát hét gyertyatartó között látta, és József Attila Isten c. verse segít, hogy a golyózó gyerekek közt is felismerjük Istent.  

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól.
Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc, Hazai előfizetőknek egy lap ára: 1,5 lej. Külföldre 1 euró.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése