2013. 04. 04.

Ferenc pápa telefonált

Húsvéthétfőn este fél 7-kor Ca’ Maitino di Sotto il Monte észak olasz településen, XXIII. János nyári rezidenciáján, ahol jelenleg Loris Francesco Capovilla érsek lakik, megszólalt a telefon. Az érsek válaszolt a hívásra, amely Ferenc pápától érkezett. A Szentatya megkapta a Feltámadás Húsvétja a II. Vatikáni Zsinat tükrében c. összehajtható prospektust, amelyet Roncalli pápa titkárának gondozásában adtak ki. Alcíme: Ferenc pápával emlékezünk április 11-én a „Pacem in terris” k. enciklika és június 3-án XXIII. János halálának 50. évfordulójára.
A telefonbeszélgetés néhány percig tartott. Róma püspöke üdvözölte a zsinat pápájának titkárát: „lelki szemeimmel látom Önt” - mondta. Capovilla érsek az Osservatore Romano vatikáni napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy hatalmas meglepetés volt számára a telefonhívás, amelyet elsősorban nem személyének szólónak tekint, hanem annak a helynek, ahol XXIII. János született: egy tiszteletadás Roncalli pápának és gyökereinek. Capovilla érsek októberben tölti be 98. életévét.

A pápa kiemelte a számára küldött üzenet egyes sorait, amelyeket nagyon értékesnek nevezett. Azt kérte Capovilla érsektől: imádkozzon XXIII. János közbenjárásáért, hogy segítse a pápát és mindenkit, hogy jobbak lehessenek. Az érsek emlékeztette a Szentatyát, hogy 98 éves, amelyre azt a választ kapta, hogy a lélek számít, nem a kor. Capovilla érsek a pápa áldását kérte a település lakóira, a plébániaközösségre és mindazokra, akikkel együtt dolgozik.
Végül Capovilla érsek bejelentette, hogy Rómába utazik egy pápai gyűrűcsókra.

(sv) VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése