2013. 04. 06.

Ferenc pápa gondolata ápr. 6-án



„A hit nem lehet alku tárgya, az egyház ma is a vértanúk egyháza.” „Tegyünk bátor tanúságot hitünk teljességéről”- erre szólította fel a híveket Ferenc pápa április 6-án, szombaton reggel a Szent Márta ház kápolnájában bemutatott szentmisén. A szertartáson jelen volt egy argentin család, kamilliánus nővérek, valamint a Szeretet Miasszonyunk Lányai kongregáció szerzetesnői.
Rövidmagyarázatot fűzött Húsvét Nyolcada szombatjának olvasmányaihoz. Az első olvasmányban (ApCsel 4,13-21) Péter és János bátran megvallják hitüket a zsidó vezetők előtt, azok fenyegetései ellenére. Az evangéliumi szakaszban pedig a feltámadt Jézus szemrehányást tesz apostolainak hitetlenségük miatt (Mk 16,9-15).
A pápa feltette a kérdést: „Milyen a mi hitünk? Erős, vagy olykor csak langyos?” „Amikor nehézségekkel találkozunk, bátrak vagyunk-e, mint Péter?”
Péter nem hallgatta el hitét, nem kötött kompromisszumot, mert a hit nem lehet alku tárgya. Isten népének történetében mindig jelen volt ez a kísértés: adjunk fel valamit hitünkből, csináljunk úgy, mint a többiek, ne legyünk olyan merevek. Amikor azonban lefaragnak valamit a hitből, amikor alkudoznak róla, olyan, mintha eladnák a legjobb vevőnek, akkor elindulunk a hittagadás, az Úr iránti hűtlenség útján.
Péter és János tanúságtétele erőt ad nekünk. Az egyház történetében napjainkig sok vértanú található, nem szükséges, hogy ezért felkeressük a katakombákat, vagy a Colosseumot. Ma is számos országban élnek vértanúk. A keresztényeket üldözik hitük miatt. Egyes országokban megbüntetik őket, ha keresztet viselnek. A XXI. században egyházunk a vártanúk egyháza, azoké, akik Péterhez és Jánoshoz hasonlóan mondják: „Lehetetlen nekünk, hogy el ne beszéljük, amiket láttunk és hallottunk”.
Ezek a szavak nekünk is erőt adnak akkor, amikor kissé meggyengül hitünk. Erőt ad, hogy tanúságot tegyünk a hitről, ami az Úr ajándéka minden népnek. Ehhez azonban kegyelemre van szükségünk. Minden nap így imádkozzunk: „Uram, őrizd meg hitemet, add, hogy hitem erős és bátor legyen, segíts, amikor Péterhez és Jánoshoz hasonlóan nyilvánosan meg kell vallanom hitemet. Adj bátorságot!” – Ez szép ima lenne minden nap: az Úr segítsen minket, hogy megőrizzük és növeljük hitünket, a hit embereivé váljunk – mondta szombat reggeli homíliájában Ferenc pápa.

(vm) VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése