2013. 04. 02.

Felgyújtott betlehem - OIDCE jelentés

A Magyar Nemzetben (márc. 30., 25.o.) Szilvay Gergely, Felgyújtott betlehem címmel harangozza be, hogy idén is közreadja jelentését az OIDCE, az a bécsi szervezet, amely harmadik éve vizsgálja, miként éri hátrányos megkülönböztetés vagy atrocitás Jézus követőit a keresztény hagyományokra épülő Európában.
A jelentés nyilvánosságra hozatala előtt Szilvay az OIDCE elnökével, Gudrun Kuglerrel beszélget. A jelentésből kiderül: nő a keresztényellenesség Európában.
Az alsó-ausztriai Amstettenben például három templomban csaptak fel a lángok 2012. december 23-án.
A franciaországi Savoy templomának betlehemét december 18-án gyújtották fel.
A Franciaországban 2012-ben elkövetett vandál támadásoknak 84 százalékban keresztény szent helyek estek áldozatul. 
Brüsszel főterén pedig decemberben a más vallásúak érzékenységének tiszteletben tartása miatt az eddigi szokásoktól eltérően nem karácsonyfát, hanem csak egy sematikus, absztrakt „télfát” állítottak, a hatvanas évek űrben játszódó sorozataiból ismert dizájnnal.
A hamarosan megjelenő dokumentum öt keresztényeket diszkrimináló törvénytípust sorol fel: 
a lelkiismereti szabadságot, 
a szólásszabadságot, 
a szabad gyülekezést, 
a szabad vállalkozást és a szülői jogokat korlátozó törvényeket.
Mindezek olyan alapvető emberi jogok, amelyeket számos emberi jogi egyezmény, deklaráció kinyilvánít és véd, mégis korlátozzák őket Európában – írja Szilvay Gergely.
Nagy-Britanniában például az eredetileg a futballhuliganizmus visszaszorítására hozott jogszabályokat rendszerint felhasználják a homoszexualitást kritizáló keresztény lelkipásztorok, illetve az abortuszt elítélők ellen.
A gyülekezési szabadságot korlátozó törvényeket pedig az abortuszt végző klinikáknál tüntető keresztény csoportosulások ellen alkalmazzák, megtiltva a klinikák körzetében való demonstrációt.
Gudrun Kugler elmondta azt is, hogy a jelentés több szempontból vizsgálta Magyarországot is, de nem találtak kifogásra okot adó jelenségeket, legalábbis a jogalkotás szintjén.
Kugler arra is emlékeztet, hogy miközben sokféle társadalmi csoport érzékenységét illendő ma tiszteletben tartani Európában, a keresztények nem tartoznak ezek közé.
A Charlie Hebdo című francia lap egyik februári számának címlapján például úgy ábrázolja a konklávét, mint csoportos szexet, a Titanic című német vicclap pedig márciusban a XVI. Benedek pápát és személyi titkárát ábrázoló képen így szellemeskedik: „Végre szex!” – mintha a lemondott Szentatya és titkára homoszexuális kapcsolatban élne egymással. Szilvay megjegyzi: képzeljük el, mi lenne, ha ezt mozlim vallási tekintélyekkel tenné meg valamelyik újság.
Magyar Kurír
(bd)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése