2013. 04. 29.

Exc. dr. Jakubinyi György érsek püspökké szentelésének 23. évfordulója

1990. április 9-én több mint 50 ezer ember gyűlt össze Csíksomlyón, hogy jelen legyen Bálint Lajos gyulafehérvári kinevezett megyéspüspök beiktatásán és dr. Jakubinyi György teológiai tanár gyulafehérvári egyházmegyei segédpüspökké szentelésén. A püspökszentelés szertartását Francesco Colassuono érsek, pápai nuncius végezte, aki először megköszönte dr. Jakab Antal püspök fáradtságos munkáját és kérte, élettapasztalatával segítse az új főpásztort, Bálint Lajost.
Jakubinyi György-Miklós gyulafehérvári latin szertartású érsek és romániai örmény apostoli kormányzó 1946. február 13-án született, Máramarosszigeten, a szatmári egyházmegyében. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron végzi. 1969. április 13-án, Gyulafehérváron Márton Áron püspök pappá szenteli. 1970-től négy éven át Rómában tanul. Hazatérte után 1974-től 1992-ig biblikus tárgyakat és dogmatikát tanít Gyulafehérváron. 1978-ban Budapesten, Gál Ferenc professzornál doktorál. A Szentatya 1991. június 13-án kinevezi romániai örmény apostoli kormányzónak. 1994. április 8-tól gyulafehérvári latin szertartású érsek. Ettől kezdve visszavonásig a gyulafehérvári római katolikus érsekség és a romániai örmény katolikus ordináriátus személyében perszonális unióban van. 

2003-ban a Vigília munkatársa, Zimányi Ágnes készített interjút dr. Jakubinyi György-Miklós érsekkel. Ebből idézünk püspökké szentelése 23. évfordulóján:
"Hogyan alakult, hogy Ön pap lett?
Pappá úgy lesz valaki, hogy a Jóisten meghívja, éspedig belső hanggal, vonzódással. Az lesz pap, aki pozitíven válaszol Isten hívására.
Hányan voltak elsősök, amikor Gyulafehérváron megkezdte a teológiai tanulmányait?
Akkoriban numerus clausus volt, vagyis az egy millió magyar katolikus után huszonnégy elsőévest lehetett felvenni, és 1963-ban nem is volt több jelentkező. Sőt, valójában huszonhárman kezdtünk, és tizenhatan végeztünk. Márton püspök úr 1969-ben, fehérvasárnap, a gyulafehérvári székesegyházban tizenhatunkat szentelt pappá.
Hogyan érintette, hogy a nevezetes Márton Áron püspök szentelte pappá?
Gyermekként a szülővárosomat se igen hagytam el. Szüleim őshazájába, Aknasugatagra gyakran kijártunk, de például Szatmáron 1963-ban, 17 éves koromban jártam másodszor, amikor felvételiznem kellett a kormányzó úrnál. Püspököt életemben először Gyulafehérváron láttam. Szent Mihály napján, az évnyitó Veni Sancte szentmisénken, a hat évfolyamon kereken száz hatan voltunk jelen kispapok. Bevonult a nagy sereg, jöttek karingben, reverendában, egyre díszesebb ruhákban. A legdíszesebbnél már azt hittem, hogy ő Márton Áron püspök úr, hiszen még nem ismertem őt. Kiderült, hogy az a nagyprépost volt, és még csak utána jött az ősz hajú püspök. A magnat, a nagy uszályt négy asszisztens vitte utána. Ilyet még filmen sem lehetett nálunk, a kommunista időben látni, nemhogy a valóságban. Ez volt az első személyes élményem Márton püspök úrral. A híre természetesen megelőzte. A neve fogalom volt."
Felszentelése 23. évfordulóján így imádkozunk:

Jó Atyánkért esdeklünk, tartsd meg Isten őt nekünk.
Színed előtt nyerjen tetszést szíves kérelmünk.

Add néki bő malasztod, áraszd reá áldásod,
hogy mindenben teljesítse szent akaratod.

Szándékához adj erőt, bátorítsd a csüggedőt.
És ha szenved, vígasztalja a Szentlélek őt!


 Kapcsolódó cikk: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése