2013. 03. 31.

Ételszentelés Csíkszeredában - videó +



Iochom Zsolt - VIDEÓ: Eledelszentelés Csíkszereda Főterén - http://www.szekelyhon.ro/videos/view/2219/ezrek-a-karpat-medence-legnagyobb-etelszentelesen.html
Csíkszereda Főterén húsvétvasárnapján reggel 8 órakor megtartottuk az ételszentelést. Akik már 2002 óta részt vesznek évente az eledelek megáldásán, azok ma ismét megtapasztalhatták a fegyelmet és a felfejlődést. Az ételszenteléskor valóban kitűnt, hogy a székely katona nemzet. Tud fegyelmezett lenni, és közösségére dicsőséget hozni.
A húsvéti ételszentelés Csíkszeredában megőrizte évszázados, eleven ünnepélyességét, vallási, családi, ökumenikus és társadalmi jellegét.
A szertartást a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt elkészített asztaltól végeztük. A kihangosításról a Rolle együttes gondoskodott.
A hívek 7,40-kor kezdtek jönni és a sorokat hamarosan kialakították a Művelődési Ház és a Nagy István Líceum felőli részen. A sorok kialakítását a tér közepéről kezdték és fokozatosan növelték a Kossuth utca, valamint a Sapientia EMTE épülete felé. Vigyáztak arra, hogy a folytonosság meglegyen. 20 perc alatt, azaz 8 órára az 5000 ember sorokban felfejlődött. 
Az ünnephez és a katona nemzet múltjához méltóan egy-egy szembefordult sor között vonult el a papság és hintette meg a kosarakat. 
Népünk ajkán a húsvéti szent eledelek (kalács, kicsontolt sonka, bárány, hámozott tojás, kenyér, só, torma, bor) összefoglaló régi neve  a kókonya. Miután a nagyböjtben felkészültünk a húsvétra, bűnbánatot tartottunk, gyóntunk és áldoztunk, ezért első húsvétvasárnapi eledelünket is megáldatjuk. Az eledeleket füles kosárba téve hozták, amit hímzett terítővel takartak le.
A terítő elkészítése mindig az új asszony első feladatai közé tartozott. Az ételszentelés után mindenki sietett haza, így is jelezték, hogy a munkában is elsők akarnak lenni, nemcsak az étkezésben.
Húsvét reggelén a család lelkileg megtisztultan ült a húsvéti eledelek mellé, ahogy az emmauszi tanítványok. A közös étkezésnek a célja az is, hogy Jézus is jelen legyen a mi közösségünkben.  
A közös reggeli után következett a szentmise, hogy Krisztus asztaláról is táplálkozzunk. 
Kegyelemteljes húsvéti ünnepet kívánunk!

VIDEÓ: Eledelszentelés Csíkszereda Főterén - http://www.szekelyhon.ro/videos/view/2219/ezrek-a-karpat-medence-legnagyobb-etelszentelesen.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése