2013. 03. 09.

Elismerte irgalmas gesztusát



Gualbert Szent János 1000 körül született Firenzében a Visdomini család sarjaként. Mint katona, találkozott egy rokonának gyilkosával, aki letérdelt előtte az úton, és karjaival kereszt jelét formálva kegyelmet kért tőle: "Ma nagypéntek van, Krisztus is megbocsátott gyilkosainak!" Bár Jánosnak neveltetése és kora szokása szerint meg kellett volna ölnie, és rokonságán bosszút állnia, nem vette el a gyilkos életét. 
Röviddel ezután, belépett egy templomba, hogy imádkozzék. Ott az oltárkereszt Krisztusa meghajtotta a fejét annak jeléül, hogy az Úr elismerte irgalmas gesztusát. János erre elhatározta, hogy életét teljesen a Megfeszített szolgálatának szenteli. 
Ezt követően János szerzetes lett, az egyházatyák írásai által mély lelki tudásra tett szert. Megreformálta a kolostorokat. Különös felelősséget érzett a szegények és betegek iránt. Számukra menedékházakat csatoltak minden vallombrosai kolostorhoz. Halálos ágyán a testvérek oktatást kértek tőle. Ő a szeretetről beszélt. Ez a beszéde fennmaradt. 1073. július 12-én halt meg. Megtérése az ellenség szeretettel kezdődött, szeretetet hirdetett és élete a testvéri szeretettel végződött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése