2013. 02. 22.

XVI. Benedek pápa nyugdíjba vonul


A Szentatya történelmi döntése világszerte megdöbbenést váltott ki. Merész és komoly döntését tudomásul vettük. Államfőktől, bíborosoktól, tudósoktól kezdve sokan méltatják nagyságát. Amit tudunk, hogy február 28-án  római idő szerint 20 órakor  üresnek jelentette ki Szent Péter székét.  
XVI. Benedek pápa utolsó alkalommal február 24-én, vasárnap déli tizenkét órakor imádkozza az Úrangyalát vatikáni lakosztálya ablakából. Február 27-én szerdán délelőtt tartja meg pápasága utolsó általános kihallgatását a Szent Péter téren. 28-án délelőtt 11 órakor a Szentatya a Kelemen-teremben köszön el a Rómában jelen lévő bíborosoktól. Nem hívja tehát egybe az egész bíborosi testületet és nem tart beszédet, azokkal a bíborosokkal találkozik, akik el akarnak búcsúzni a pápától. Délután 5 óra körül indul a Vatikánból Castel Gandolfóba, a nyári pápai rezidenciára, ahol addig tartózkodik, amíg a Vatikáni Kertekben befejezik a Mater Ecclesiae kolostor felújítási munkálatait. Az Apostoli Palota Szent Damazusz udvarán a pápa elköszön az államtitkártól, Tarcisio Bertone bíborostól, a helikopter téren pedig Angelo Sodano bíborosdékántól. A Castel Gandolfo-ba érkező pápát a Vatikáni Kormányzóság vezetői és más személyiségek várják és köszöntik. Előreláthatólag este 6 órakor üdvözli a Szentatya a pápai palota előtt egybegyűlteket, a város és környéke híveit és mindazokat, akik erre az egyedülálló eseményre a városba érkeznek.  
A pápa továbbra is viseli a XVI. Benedek nevet, amelyet péteri szolgálata kezdetén választott magának. Róma nyugalmazott püspökeként vonul vissza, öltözetéről még nem született döntés. Halászgyűrűjét, amely pápai tekintélyének látható jele valószínűleg összetörik a hagyománynak megfelelően, jelezve szolgálata végét. Georg Gänswein érsek szolgál továbbra is XVI. Benedek személyi titkáraként, egyben az érsek ellátja a Pápai Ház prefektusi tisztségét is.  
A pápaválasztó konklávé időpontját a „Sede Vacante” bíborosi kongregáció jelöli meg. A konklávé előreláthatólag március 11-én kezdődik. A konklávén 117 bíboros vesz részt, közülük 67-et XVI. Benedek kreált. Azok a bíborosok is részt vesznek a pápaválasztáson, akik márciusban töltik be 80. életévüket. A Pápai Ház Prefektúrájának statisztikai adatai szerint XVI. Benedek pápa, csaknem nyolcéves pápasága során 348 általános kihallgatást tartott, amelyen 2012 decemberéig 4 millió 982 ezer 600 hívő vett részt. Rekordszámú volt a hívek jelenléte 2006-ban; ebben az évben a 45 általános pápai kihallgatáson 1 millió 31 ezer 500-an vettek részt. 
– A csíkszeredai Millenniumi templomban február 28-án 18 órakor szentmisét mutatunk be a Szentatyáért, utána szentségimádást tartunk 20,45-ig, ekkor elcsendesedünk és harangozunk 21 óráig, majd szentségi áldással zárjuk a napot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése