2013. 02. 16.

XVI. Benedek pápa méltatása



Angela Merkel német kancellár nagy tiszteletének adott hangot a pápa döntése kapcsán, hogy lemond megbízatásáról. Korunk vallásos gondolkodói egyik legnagyobbjának nevezte a pápát, akinek könyvei sokáig hatással lesznek majd az emberekre. Utalt nagy műveltségére, a történelmi folyamatok nagy megértési képességére és az európai egység iránti komoly érdeklődésére.
Felejthetetlennek nevezte a Bundestagban 2011 szeptemberében elmondott beszédét, amikor a politikusokat a jog szolgálatára és az igazságtalanság megakadályozására buzdította. A német parlament egyik legjelesebb pillanata volt a pápa látogatása. Merkel kancellár megvallotta, hogy a Szentatya szavai még sokáig elkísérik őt személyes életében.
XVI. Benedek az egyház és tagjainak java jegyében hozta meg döntését. Angela Merkel különösen is elismerő szavakkal szólt a pápáról, amiért előmozdította a vallásközi párbeszédet.
Kancellárként köszönetet mondott a Szentatyának munkájáért és minden jót kívánt neki a következő évekre.
**

Barack Obama és felesége az egész világon élő amerikai állampolgárok nevében  nagy elismeréssel és imával fordult a pápához lemondásának híre után.
Közleményükben hangsúlyozzák, örömmel emlékeznek a Szentatyával való találkozásukra 2009-ben. Nagyra értékelték az elmúlt négy évben végzett közös munkát.
Az egyház alapvető szerepet játszik az Egyesült Államokban és a világban.
Végül minden jót kívántak mindazoknak, akik hamarosan összegyűlnek, hogy megválasszák Benedek pápa utódát.
**

André Vingt-Trois bíboros, Párizs érseke és a francia püspöki konferencia elnöke ezekkel a szavakkal kommentálta XVI. Benedek pápa lemondását: „Eljön a pillanat, amikor már kevés az erő.”  „Jelentős tettként” értékelte. „A pápa ledöntött egy tabut, többszáz éves gyakorlattal szakított, és megmutatta, hogy a pápaságról való lemondás lehet legitim és hasznos döntés” – nyilatkozta az érsek február 11-én, a francia püspöki konferencia rendkívüli sajtótájékoztatóján.
**


A Hit évében, “XVI. Benedek pápa bejelentése megrázta a világot, pozitív sokkot eredményezett a szívekben és egyben példaértékű viselkedésformát jelent.”  
Béchara Raï maronita pátriárka ezekkel a szavakkal kommentálta a pápa lemondását az AsiaNews hírügynökségnek. Ez a döntés a saját kötelesség gyakorlásának példája és a hit, a bátorság és az őszinteség tette.  Novemberben bíborosi rangra emelt maronita pátriárka vezeti majd március 29-én, Nagypénteken este a Colosseumnál hagyományosan megrendezésre kerülő Via Crucis elmélkedéseit.
 

Szentatya, megsirattál

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése