2013. 02. 28.

XVI. Benedek elhagyta a Vatikánt



XVI. Benedek elhagyta a Vatikánt és Castel Gandolfoba repült február 28-án péteri szolgálata utolsó napján délután 4 óra 55 perckor a szentszéki államtitkárság vezetői vettek búcsút a Szentatyától, amelynek során a Svájci Gárda tagjai díszőrséget álltak.
Délután 5 órakor indult el a helikopter Castel Gandolfo-ba, ahová nem sokkal fél öt előtt érkezett meg.
A Castel Gandolfo-i Pápai Villákban Giuseppe Bertello bíboros, Vatikán Városállam Kormányzóságának elnöke, Giuseppe Sciacca érsek, a Kormányzóság titkára, Marcello Semeraro albanói püspök, továbbá Castel Gandolfo polgármestere és plébánosa fogadta a Szentatyát.
Fél 6-kor Benedek pápa a Castel Gandolfo-i Apostoli Palota loggiájáról köszöntötte a kisváros főterén összegyűlteket, az albanói egyházmegye híveit.



Este nyolckor pedig véget ért XVI. Benedek pápasága.
Mindezzel elkezdődött a széküresedés időszaka, azaz a sede vacante (avagy interregnum), ettől kezdve a bíborosok testülete irányítja az Egyházat addig, míg az újonnan megválasztandó pápa el nem fogadja megválasztását. A sede vacantéről, a Szentszék ezen időszakban fontos kulcsembereiről, a bíborosi testületről és a konklávéról ajánljuk eddigi cikkeinket.
**
hh VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése