2013. 02. 26.

Vedd le a kalapot!

Giuseppe Verdi (1813-1901) 1842 a Sant’Agata-i kastélyában (Busseto mellett)  házi kápolnát rendezett be. Birtokán kórházat épített, annak kápolnájában papot alkalmazott. Egy alkalommal meglátogatta őt barátja, Arrigo Boito (1842-1918) librettista, zeneszerző, író és költő, aki a Falstaff, Otelló szövegkönyvét írta, aki látni akarta Verdi kórházát. 
Verdi megemlítette, hogy a lelki ügyekről is gondoskodott. Barátja mosolygott, de Verdi elkomolyodott s így szólt: "Barátom, nincs ezen nevetnivaló, kórházban az orvos a beteg testnek kell; de a pap a léleknek."
Majd elvitte a kápolnába is, ahol az örökmécses jelezte az Oltáriszentség jelenlétét. Alighogy beléptek, feltűnt, hogy barátja nem vette le a kalapját. Azonnal szólt neki hallhatóan és érthetően: "Boito, nem látod, hogy itt az Oltáriszentség? Légy szíves, vedd le a kalapot!" Majd megfogta a szalmakalapot ő maga, levette barátja fejéről, kezébe nyomta s komoly tekintetet vetett reá, mintha csak ezt mondaná: "Az Oltáriszentségnek tisztelet jár!"

Ajánló: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése